I oktober bjöd statsminister Stefan Löven in till nationella samlingen "Sverige tillsammans". Tanken var att försöka göra det lättare för de nyanlända flyktingarna att komma in i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden. Den 12 oktober samlades representanter från kommuner, myndigheter, företag och fackliga organisationer för att tillsammans utveckla arbetssätten så att nyanlända i vuxen ålder snabbt kan börja jobba, barnen få en bra skolgång och alla komma in i samhällsgemenskapen.
– Flyktingsituationen kräver en kraftsamling för att skapa de jobb, bostäder, utbildningsmöjligheter och den samhällsgemenskap som krävs, så att vi alla, oavsett var vi kommer ifrån, kan fortsätta bygga ett Sverige som är starkt tillsammans, sa statsministern då.
Arbetsgivarna uppmanades att ta kontakt med Arbetsförmedlingen för att presentera vilka möjligheter de hade att ge praktik eller jobb. Arbetsförmedlingen har också skickat ut nyhetsbrev där man berättar vilka möjligheter som finns.
Flyktingströmmarna har skapat starkt tryck på arbetsförmedlingen också. Det blir extra intensiva arbetsdagar för alla som jobbar med att ta emot samtal från olika arbetsgivare.
Maria Karlsson är sektionschef på arbetsförmedlingen med placering i Vimmerby. Hon har pratat med den arbetsförmedlare som har tagit emot samtal från arbetsgivare i Västervik med omnejd. Hon säger:
– Många arbetsgivare har hört av sig och visat intresse för hur de kan bidra men vi har än så länge inte fått in några konkreta platser. I Kalmar med omnejd har gensvaret varit något större.
Hon berättar att arbetsgivarna framför allt söker efter spetskompetens och vill veta hur människorna behärskar språket innan de bestämmer sig för att gå vidare. Maria Karlsson anser att det är viktigt att de nyanlända kan bygga upp sociala nätverk för att lättare och snabbare komma ut på arbetsmarknaden.
– De kan kanske få en liten inblick hur det fungerar eller kanske skola om sig helt, säger Maria Karlsson.
Arbetsförmedlingens direktör, Mattias Buvari, säger i ett pressmeddelande att man märkte ett ökat engagemang direkt efter Sverige tillsammans-konferensen den 12 oktober. Det finns stora rekryteringsbehov hos företag och det råder brist på vissa kompetenser. Farmaceuter är till exempel en sådan grupp. Men företag har hört av sig och söker allt från busschaufförer till akademiker av olika slag.