Miljöpartiet fick hitta nya kompisar

I början av mandatperioden spirade ett rödgrönt samarbete i Västervik. Det tog slut när Socialdemokraterna gick i koalition med Moderaterna. För Miljöpartiet blev det ingen större omvälvning.

Vårvindarna blåste i när VT intervjuade Miljöpartiets Anna Bodjo. Det återstår att se om höstens opinionsvindar kommer att bädda för nya koalitioner i Västervikspolitiken.

Vårvindarna blåste i när VT intervjuade Miljöpartiets Anna Bodjo. Det återstår att se om höstens opinionsvindar kommer att bädda för nya koalitioner i Västervikspolitiken.

Foto: Ulrik Alvarsson

”Nya kompisar”2014-04-04 10:00

– Vi fick hitta nya kompisar, säger Anna Bodjo, partiets ledamot i kommunstyrelsen.

Miljöpartiet har funnits med i Västerviks kommunpolitik sedan 1982. Partiet kom in i Västerviks kommunfullmäktige sex år innan det på riksplanet lyckades ta sig in i riksdagen.

Däremot har partiet under de drygt 30 åren aldrig ingått i en regerande koalition, utan alltid varit ett oppositionsparti.

Detsamma gäller för Vänsterpartiet som funnits med sedan Västerviks storkommun bildades 1970. Socialdemokraterna har av hävd regerat ensamma.

I början av den här mandatperioden sågs embryon till ett röd-grönt oppositionssamarbete.

– Vi gjorde två budgetar tillsammans. Faktum är att mycket från vår sista gemensamma budget tog Socialdemokraterna och Moderaterna in när de gick i koalition, säger Anna Bodjo, miljöpartiet.

När VT träffar henne för att prata om mandatperioden som gått låter hon inte särskilt skakad av S–M-samarbetet. När nyheten om koalitionen kom i juni 2012 hade hon redan förstått att det var på gång.

– För oss innebar det inte så stor skillnad. Vi fortsatte att vara oppositionsparti, men fick hitta nya kompisar.

Innebär inte koalitionen att ni redan nu vet att det blir ytterligare en mandatperiod i opposition? Tillsammans har Socialdemokraterna och Moderaterna 42 av kommunfullmäktiges 57 mandat.

Anna Bodjo svarar att det vore en konstig inställning att gå in i en valrörelse, och på förhand räkna med att bli oppositionsparti.

Hon tror inte att det är så självklart att S och M kommer att fortsätta tillsammans efter valet. Det kan finnas andra möjliga konstellationer.

I dag har Miljöpartiet två mandat i kommunfullmäktige, och en ordinarie plats i kommunstyrelsen. Vad har partiet, och de andra mindre partierna för möjligheter att påverka?

Anna Bodjo hävdar att trots majoritetens massiva övertag går det att göra sin röst hörd.

– Så länge det inte gäller ideologiska frågor så lyssnar S och M på våra åsikter, och det händer att vi får igenom saker. Vi har till exempel fått igenom att Västervik ska göra ett hållbarhetsbokslut.

Samtidigt tycker hon att det verkar som att när frågor går till kommunfullmäktige så har partidisciplinen skärpts upp i både Socialdemokraterna och Moderaterna.

– I dag är det aldrig någon som röstar mot partilinjen, eller lägger ner sin röst. Det hände förr.

Vilket parti känner ni störst samhörighet med bland oppositionspartierna?

Hon nämner snabbt vänsterpartiet och centerpartiet som partier där det finns ideologiska beröringspunkter.

– I lokalpolitiken spelar personkemin också roll. Vi har gått på samma linje som Folkpartiet i många frågor, framförallt skolfrågor.

Anna Bodjo liksom de övriga småpartiernas ledamöter i kommunstyrelsen är fritidspolitiker. Sedan hon började som ledamot 2006 så har kommunstyrelsens verksamhetsfält stadigt ökat. Först tog kommunstyrelsen över turistnämndens frågor, därefter tekniska nämnden och nu senast kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde.

Klarar man av som politiker att spänna över ett så brett område?

– Nej, inte om man inte är heltidspolitiker. Jag har fördelen att jag suttit med i kultur- och fritidsnämnden också.

Hon konstaterar också att det finns frågor som de tidigare facknämnderna hanterade som inte behandlas politiskt längre.

– De har delegerats till tjänstemännen. I vissa fall är det okej, i andra fall har det gått för långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!