Unga smalhetsas på sociala medier – "Smalast vinner"

Det nya supersmala skönhetsidealet sprids i sociala medier och hetsar unga till svält. Norrköpingsbon Elvira Videgren, 17, vill nu stå upp mot trenden.
– Den här smalhetsen tar död på folk, säger hon.

17-åriga Elvira Videgren vittnar om smalhetsen i sociala medier i den nya SVT-dokumentären "Smalast vinner".

17-åriga Elvira Videgren vittnar om smalhetsen i sociala medier i den nya SVT-dokumentären "Smalast vinner".

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2025-04-03 20:00

Den här artikeln kan vara triggande för dig som har eller har haft en ätstörning.

Instruktionsvideos för hur du går ner i vikt, smalhets-filter som ska inspirera till att banta och ett kommentarsfält där tonen är hård och oförlåtande. Det är vad många unga i dag möter när de öppnar sociala medier. En av dem är Norrköpingsbon Elvira Videgren, 17, som nu medverkar i SVT Edits nya dokumentär om det smala skönhetsidealet.

– Smalhetsen är överallt, hela tiden. Idag är den smalaste den som är vinnaren, säger Elvira Videgren, som är med i dokumentären för att representera unga tjejer.

undefined
När Elvira scrollar på Tiktok dyker det ofta upp innehåll som uppmanar till att gå ner i vikt och överviktiga personer utsätts ofta för hat i kommentarsfälten.

Genom åren har skönhetsidealen förändrats. 1990-talets supersmala kroppstrend "heroin-chic" byttes under 2010-talet ut med ett mer kurvigt ideal, som kanske allra främst porträtterades av reality-familjen Kardashian. Idealet gick från det så kallade "size zero" till att allt fler i stället började operera in silikonimplantat för att göra sina rumpor större.

undefined
"Inget smakar så gott som smalhet känns", har supermodellen Kate Moss, som blivit ett ansikte utåt för 1990-talets smala modeideal, en gång sagt. Under 2010-talet var det istället ett kurvigare ideal som gällde, som frontades av Kim Kardashian och hennes familj.

Men nu har det smala idealet gjort comeback, något som märks tydligt i sociala medier. Utstickande revben, nyckelben och ryggrad lyfts fram i influencers innehåll och det delas tips på hur man ska överkomma hungern.

– Kändisar och influencers har de senaste åren blivit mycket smalare, det pratas mer om det på sociala medier och hatet som finns är typ helt sinnessjukt, säger Elvira Videgren.

Förutom att skönhetsidealet blivit smalare har också tonen i både inlägg och kommentarsfält blivit mycket hårdare. Elvira Videgren flyttade till Norrköping från Kalmar för att läsa djurvård på Himmelstalunds utbildningscentrum. Hon berättar hur hon får upp klipp i sitt flöde där tjejer aktivt uppmanas att svälta sig själva för att bli lyckligare.

undefined
"Det är inte bara att man hetsas till att vara smal, utan också allt det hat som personer med övervikt utsätts för. Det är hemskt", säger Elvira Videgren, 17.

– Man öppnar kommentarsfältet och tänker att folk ska gå emot och skriva att "det här är inte sant". Men så är det inte, säger Elvira Videgren och fortsätter:

– Förut pratades det om att man var fin som man var. Men nu, det är du inte. Du är inte fin om du inte är smal.

undefined
Sjuttonåriga Elvira har själv kämpat med destruktiva tankar kopplat till sitt utseende. Hon är oroad över det rådande skönhetsidealet som uppmanar till svält.

Hon berättar om hur hon genom åren kämpat med sin självbild och hon tror att många andra unga tjejer kan känna igen sig i hennes upplevelse.

undefined
På plattformen Tiktok sprids innehåll som glorifierar ätstörningen anorexia, så kallat "pro-ana", något som Elvira är kritisk till. "Anorexia är inte vackert, det är ett jävla mörker".

– Det är något som alltid funnits där ända sedan jag var liten. Att man tänker på hur ens kropp ser ut och på vad man ska äta och inte äta.

Sättet att prata om kroppar i sociala medier, där svält och ätstörningar glorifieras, har gett henne destruktiva tankar.

– Det har definitivt fått mig att tänka ätstörda tankar. Det kan vara att jag struntar i att äta eller att jag räknar kalorier på varenda grej jag stoppar i mig, säger Elvira Videgren.

undefined
Elvira Videgren hoppas att hennes medverkan i SVT-dokumentären "Smalast vinner" ska leda till en debatt om smalhetsen i sociala medier.

Socialstyrelsen uppskattar att runt 200 000 personer lever med en ätstörning. Sedan 2016 har antalet barn som söker hjälp hos barnrättsorganisationen BRIS för ätstörningar ökat med 395 procent. Elvira Videgren upplever att det är fler än henne som påverkats av smalhetsen i sociala medier.

– Jag vet att jag inte är den enda som är drabbad. Mina vänner mår dåligt över det och man ser på Tiktok att andra också mår skit, säger Elvira Videgren.

Vad tror du den här smalhetsen kan få för konsekvenser?

– Det är döden. Den här smalhetsen tar död på folk, den förstör folks liv.

undefined
Hon har kämpat med destruktiva tankar större delen av sitt liv. Nu vill hon bryta med smalhetsen.

När SVT frågade om hon ville vara med i dokumentären kände Elvira direkt att det var något som hon ville göra. Hon hoppas nu att dokumentären ska leda till en debatt om smalhetsen, och att kändisar som driver på det supersmala idealet ska granskas hårdare. Hon hoppas också att hon ska inspirera andra till att våga stå emot trenden.

– Om det kan hjälp en annan tjej att jag pratar om det här, bara en, då är jag nöjd med det, säger Elvira.

Hit kan du vända dig

Bris: 116 111

Ätstörningslinjen: 020-20 80 18

Närståendelinjen: 0200-125 085

Tjejzonens ätstörningschatt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!