– På Arbetsmiljöverket har de psykologer och beteendevetare med specialistkompetens när det gäller mjuka frågor som kränkande särbehandling. De inspektörer som vi anställer har ofta en annan bakgrund, som nautiker eller maskinister till sjöss, säger Christina Östberg, handläggare för arbetsmiljöfrågor på Transportstyrelsen.
Orsaken till att Transportstyrelsens inspektörer har en teknisk inriktning beror på att den inte bara är tillsynsmyndighet för arbetsmiljön på svenskflaggade fartyg, utan också för hela sjösäkerheten. Det innebär bland annat att de ska kontrollera att fartygens utformning och tekniska utrustning fungerar utan anmärkning.
– På så sätt skiljer sig Transportstyrelsens och Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet ganska mycket åt, säger Christina Östberg.
Finns det risk för att de mjuka arbetsmiljöfrågorna, exempelvis arbetet med att förebygga kränkande särbehandling, hamnar i skymundan?– Det skulle de kanske kunna göra. Men samtidigt har vi besökt alla fartyg som har MLC-certifikat, medan Arbetsmiljöverket bara besöker en bråkdel av alla arbetsplatser. Det borde ge oss större möjligheter att fånga upp missförhållanden, säger Christina Östberg.
Hon har läst reportaget om Elsa HatzGrandin, som utsattes för sexuella trakasserier och sedan tystades ner. Transportstyrelsen har inlett en utredning om fallet, men den kan hon inte kommentera eftersom det är sekretess i utredningsskedet.
– Det är fruktansvärt allvarligt att det tystas ner. Det tyder på att man inte följer de rutiner som rederiet har. Men för att vi ska kunna agera måste vi få indikation på att något inte står rätt till.