Så sänker du din boränta

Lån och framför allt bostadslånet är en stor affär för många. Ulf Rydstedt från Konsumenternas Bank- och finansbyrå tipsar om vad du ska tänka på innan du träffar banken.

Bostadslån. Du kan spara mycket pengar på att sänka din ränta.

Bostadslån. Du kan spara mycket pengar på att sänka din ränta.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Norrköping2015-01-01 09:30

Räntan är rekordlåg just nu. Det kan betyda att det är bra läge att se över sina lån. Men hur gör man för att få till ett bra avtal? Vi ringde upp en rutinerad expert för att få några tips.

– Var förberedd innan du går till mötet. Se på det som en affär där du kan tjäna pengar på en bra förhandling. Bestäm dig vad du vill uppnå, säger Ulf Rydstedt, jurist hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Enligt Ulf Rydstedt handlar mycket om psykologi. Om du tar reda på mycket innan mötet har du fakta att luta dig mot. Den är bra att ta till när du och banken ska komma överens.
– Det gäller att visa att man vet vad man talar om. Jämför med andra bankers räntor. Ring gärna en eller ett par andra banker före och kolla vad de kan erbjuda för villkor, säger han.

Han tycker också att det är viktigt att du ser på mötet med banken som ett möte mellan köpare och säljare. Banken vill sälja något till dig och du funderar på att köpa.
– I en sådan relation vill båda parterna göra en bra affär. Man godtar inte ett dåligt köp i andra fall. Så det ska man inte heller göra här, säger Ulf Rydstedt.
Han ger också några tips på några sajter du kan kolla in innan för att få lite hjälp på traven.
– Svenska Dagbladets räntekarta är bra att kolla in. Där kan man se vilken ränta andra har fått. Vi har också något som heter Lånelabbet. Där kan du göra jämförelser med olika räntor.

Fotnot: Här kan du läsa mer om Lånelabbet. Här hittar du Svenska Dagbladets Räntekarta.

Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494

Fler tips

Ett råd är att förhandla nya villkor en eller ett par månader innan bindningstiden går ut. Då har du bättre förhandlingsposition.

Boka alltid ett personligt möte med en banktjänsteman.

Fråga direkt vilken ränterabatt du kan få.

Kolla med vänner och arbetskamrater och hör vilka villkor de har på sina lån. Kanske får du tips om en förhandlingsvillig bankman på en bra bank.

Källa: Råd & Rön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om