Northvolt och Volvo Cars, som tillsammans ska bygga en ny stor batterifabrik, har valt ut sex svenska orter och tre i övriga Europa, enligt vad Dagens Nyheter erfar. Det är en prestigefylld etablering som väntas ge 2 500 nya jobb.
De orter i Sverige som det spekuleras om är bland annat Gävle, Borlänge, Sundsvall-Timrå, Umeå, Skövde, Östersund och Norrköping. Dagens Nyheter skriver att representanter från Northvolt och Volvo Cars varit på besök i de aktuella städerna för att ta en närmare titt.
När vi ställer frågan till Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, om Northvolt varit här blir han först tyst i fem sekunder innan han säger:
– Kan jag få återkomma? Du ska få ett svar, men det är känsligt det som har med Northvolt att göra, det är en viktig etablering och många jobb det handlar om. Jag ringer dig om 20 minuter.
När han återkommer säger han:
– Vi har sedan förra gången 2017 haft en löpande dialog med Northvolt. De har besökt Norrköping och vi är inne i en process där vi har en dialog och svarar på deras frågor. I övriga detaljer hänvisar jag till dem.
Var ni i Klinga?
– Det är ingen hemlighet att Klinga är högintressant ur vårt perspektiv. Men vi har inte låst oss vid det, om det är så att Northvolt har andra önskemål, säger Olle Vikmång.
När Northvolt valde bort Norrköping 2017 var det delvis beroende på kraftförsörjningen, som är ett problem för hela södra Sverige. Enligt interna dokument som Dagens Nyheter tagit del av kommer den nya batterifabriken att behöva 250 megawatt el fullt utbyggd år 2028. Det är mer el än vad hela Norrköpings stad förbrukar en kall vinterdag.
Vad har ändrats sedan 2017?
– Under den inledande processen hade vi samtal med Svenska kraftnät, som äger elnäten, och med Vattenfall. Vår bedömning är att vi kan få fram tillräcklig kapacitet i Norrköping. Vi hade inte räckt upp handen och gjort ett nytt seriöst försök att få hit batterifabriken, om vi inte hade trott på det, säger Olle Vikmång.
Han säger att Northvolt för dialog direkt med Svenska kraftnät och Vattenfall om elförsörjningen. Norrköpings kommun är inte längre med i de diskussionerna. Vi ställde frågan direkt till Northvolt om hur de ser på elbristen i södra Sverige och hur de bedömer Norrköpings intresse. Men svaret är kortfattat:
– Vi hoppas kunna lämna besked om vårt val av plats innan årets slut, men i övrigt lämnar vi inte ut några mer detaljer om processen i dagsläget. Jag kan återkomma när vi kan berätta mer, skriver Anders Thor, Senior Manager External Affairs, i ett mailsvar.
Elbristen i södra Sverige pressar upp elpriset. I norra Sverige, där det finns mycket vattenkraft, är elen billigare jämfört med i söder. El transporteras på stora "motorvägar" genom landet, men på vissa ställen bildas flaskhalsar som gör det svårt att få fram tillräcklig kapacitet i söder. Där måste man ibland importera el från utlandet.
Om man bygger en energislukande batterifabrik i södra Sverige – i exempelvis Norrköping – kan det påverka elpriset. Björn Persson, regionchef på Eon, förklarar:
– Det är troligt att elpriset ökar. En ökad konkurrens om elen driver upp priset. Men elpriset är komplext, det är många faktorer som spelar in.
Om man bygger en batterifabrik i Norrköping – kan elen då bli dyrare för oss Norrköpingsbor?
– Nej, så fungerar det inte. Om elbristen pressar upp elpriset så blir det dyrare för alla. Elpriset är en nationell fråga, säger Björn Persson.
Vi har även varit i kontakt med Svenska kraftnät. De berättar hur det går till om en energislukande verksamhet vill etablera sig.
– Ett företag som vill utöka eluttaget vänder sig först till det regionala nätföretaget. Om det krävs så mycket kapacitet att det regionala nätet inte räcker till, får de tillsammans skicka in en ansökan till Svenska kraftnät. Då startar en utredning hos oss för att titta på möjligheter. En sådan utredning tar ett tag, säger Patrik Svensson, pressansvarig på Svenska kraftnät.
Den regionala nätägaren i Norrköping, Eon, har redan bekräftat att de inte kan leverera 250 megawatt el, om Northvolt har det behovet och vill etablera sig i Norrköping.
– Det är fruktansvärt mycket el, så i så fall får Eon tillsammans med Northvolt komma in med en gemensam ansökan till oss.
Har det kommit någon sådan ansökan?
– Det är affärssekretess. Det kan vi inte tala om, det är sekretess på alla sådana ansökningar, säger Patrik Svensson.