LÄS MER: Det vet vi om fuskligan hittills
Erbjudanden om "hjälp" för den som vill ha toppresultat på högskoleprovet har förekommit under flera år. Ofta är marknadsföringen aggressiv och sajterna som erbjuder hjälpen skryter ofta med "bra resultat". En sajt som erbjudit hjälp att fuska är numera nedsläckta HP-hjälpen.
Det finns en hel del som tyder på att sajten är den plattform som de tre häktade i Norrköping använde sig av. Vi har inte fått det bekräftat från Ekobrottsmyndigheten. Men de prisuppgifter vi kunnat se på sajten överensstämmer med de priser som myndigheten berättade om på sin presskonferens under tisdagen.
Peter Forsman jobbar på Internetstiftelsen i Sverige (IIS) och håller i utbildningar på Polishögskolan. Han är expert på nätbedrägerier och har bland annat erfarenhet av att kartlägga tjänster som erbjuder hjälp att klara högskoleprov med toppresultat. Han tror att de häktade ligger bakom HP-hjälpen.
– Jag är nästan säker på att det måste vara personer bakom HP-hjälpen som häktats. Bolaget har varit väldigt aktiva under många år med att marknadsföra sig på Facebook och Flashback och har nog varit störst i branschen. Jag skulle bli förvånad om Ekobrottsmyndigheten ger sig på den som är tredje eller fjärde störst, säger han.
Vi har också fått andra indikationer på att det ska vara samma personer som häktats som ligger bakom HP-hjälpen. Men även om det inte skulle vara samma sajt så är den ändå den mest kända som funnits under senare år. Och att gå igenom vad som står på hemsidan ger en unik inblick hur personer bakom ett utbrett fusk på högskoleprovet agerar och tänker.
En av de sista uppdateringarna som gjordes på HP-hjälpen var 27 oktober förra året. Då gjorde man klart att man var helt medveten om att det var olagligt det man erbjöd. Det kan vi se genom att ha återskapat hemsidan. Så här står det i ett meddelande på startsidan: "Då var höstens prov avklarat, många har varit oroliga då UHR helt stoppat möjligheten att få ut provet via provledare, detta har dock inte berört oss då vi alltid använt oss av säkrare metoder." Det sista inlägget gjordes 18 januari i år. Då berättade man att priset hade gått upp nu till hösten med 20 000 kronor. Det berodde på att man haft så stor kundtillströmning. Den allra sista uppdateringen på sidan gjordes bara dagar innan provet. Kort efter provet stängdes sajten ner.
– Vi har försökt få polisen att göra något åt verksamheten. Men därifrån har man sagt att det inte är förbjudet att fuska. Jag antar att Ekobrottsmyndigheten väntat på ett tillfälle att slå till när det börjat handla om mycket pengar, säger Peter Forsman.
Om man klickar sig runt på sajten kan vi också se att upphovsmännen sökte medhjälpare. Bland annat ville man komma i kontakt med provvakter som ville tjäna en extra hacka. Det fanns också en kaxighet på sajten som avslöjar att man trodde sig hittat det perfekta brottet. På frågesidan konstaterar upphovsmännen följande på frågan om det är säkert att anlita HP-hjälpen: "Vi jobbar väldigt diskret och professionellt, all information om gamla kunder tas bort efter affären är klar. Du kan också lita på att vi levererar. Under våra 6 år har inte en enda kund åkt fast."
– Det har varit extremt svårt att komma åt hjärnorna bakom fusket. Det är därför som de har kunnat hålla på. När jag jobbade med det här som mest för ett par år sedan höll jag på att gå in i väggen. De lämnar nästan inga spår efter sig. Det är nog därför som de kunnat kosta på sig att vara kaxiga, säger Peter Forsman.