Blufföretaget kan tjäna en miljon om dagen

Uppåt en miljon kronor om dagen. Så mycket kan blufföretaget Företagsopinion ha tjänat på sina ”enkäter”. Det uppger en väl initierad källa till oss.

Polisen. Jan Olsson är tillförordnad chef vid polisens nationella bedrägericenter.

Polisen. Jan Olsson är tillförordnad chef vid polisens nationella bedrägericenter.

Foto: Polisen

Norrköping2018-02-21 18:00

För en vecka sedan berättade vi om småföretagaren Alexander Hashtroudi som råkat ut för bolaget Företagsopinion. En underskrift har gjort att han numera krävs på nästan 13 000 kronor för något som han inte anser att han beställt. Vi har efter det här talat med flera företagare som råkat ut för samma sak. Nu kan vi berätta om hur stort det här bedrägeriet egentligen är.

Men först en liten bakgrund. Några av Sveriges värsta blufföretag var nummerupplysningen.se och sen bolagsupplysningen.se. Anmälningarna mer eller mindre haglade över dessa företag som härjade för några år sedan. Nu visar det sig att det är samma personer bakom Företagsopinion.

Enligt en initierad källa med kunskaper om polisens arbete mot ekonomisk brottslighet finns ett släktskap mellan personerna. Framför allt handlar det om en svensk man som inte betalat skatt i Sverige sedan 2010. När det gäller nummerupplysningen och bolagsupplysningen beräknas bluffarna ha tillskansat sig minst 50 miljoner kronor av svenska företagare. Men bedömare vi har talat med nämner betydligt högre siffror. Det handlar enligt dem om flera hundra miljoner kronor.

När det gäller Företagsopinion är det i dagsläget inte direkt klarlagt hur mycket det handlar om. Deras försändelser, som ser ut som en marknadsundersökning, började dyka upp i juli förra året. Enligt uppgifter från vår källa har Företagsopinion skickat ut 70 000 försändelser i månaden från juli till december under förra året. Med den takten betyder det att det skulle kunna gå ut 840 000 försändelser på ett år. Uppgifter till oss säger att nästan 12 000 hade svarat på försändelserna som skickades ut under förra året. Har man svarat har man också skrivit på för två år och en kostnad på nästan 13 000 kronor.

– Det är 156 miljoner kronor på bara fem månader. Det blir drygt trettio miljoner kronor i månaden eller en miljon kronor om dagen. Sen kanske inte alla betalar. Men det här handlar om stora pengar och det är svårt att komma åt dem, säger vår källa.

Det har kommit in drygt 1 500 polisanmälningar mot Företagsopinion. Bolaget är skrivet i Estland. Pia Bergman är Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet. Hon förklarar hur myndigheten jobbar för att komma åt liknande bolag som är skrivna i Estland.

– Även om bolagen har sitt säte i exempelvis Estland så har de många gånger hela sin verksamhet, ledning med mera i Sverige och ska då skatta enligt svenska regler. Att de sätter sätet i Estland beror dels på att vi då har svårare att identifiera dem och svårare att få in uppgifter från Estland. Men vi har en bra samverkan med estniska skatteverket. Så vi brukar, även om det ibland tar lite tid, lösa detta. De annonser som de bedrägligt har sålt ska de både momsa och skatta för i Sverige, säger hon.

Jan Olsson är tillförordnad chef på polisens nationella bedrägericenter. Han vill inte uttala sig om det specifika företaget. Men han bekräftar att liknande upplägg som Företagsopinion har kan inbringa många miljoner kronor.

– Det är inte alls omöjligt att det handlar om väldigt mycket pengar. Men om det är olagligt får en åklagare ta ställning till om den vill inleda en utredning om. Det jag kan säga är att polisanmälningarna ofta handlar om en otydlighet. Anmälarna har inte uppfattat att de skriver under ett avtal.

Är drygt 1 500 polisanmälningar mycket i sammanhanget?

– Det är många anmälningar. Men när det gäller bedrägerier kan det ibland vara det mångdubbla.

Vi har sökt Företagsopinion vid upprepade tillfällen för en kommentar. Men företaget har inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!