Frågan om likvärdig rätt till vård blir aktuell i Loftahammar och skärgården där invånarantalet under sommaren går från cirka 420 personer upp till 25 000 personer. Det menar i alla fall Gudrun Brunegård (KD), landstingsråd, och Anders Andersson (KD), riksdagsledamot.
Tillsammans med partikamraterna Kerstin Lahi, Landstingsstyrelsen, Yvonne Andersson, riksdagsledamot, och Ingrid Juthe, lyfter de fram vad de ser som problem med akutsjukvården i norra kommundelen.
– Under sommaren när invånarantalet ökar i Loftahammar är storleken på orten som en hyggligt stor kommun, säger Anders Andersson.
Det är framförallt två förändringar KD önskar sig: Permanent ambulans i Gamleby även utanför kontorstid, samt en ambulanshelikopter som kan användas för Västervik och skärgården.
Deras motiv är att invånarna i norra kommundelen ska känna sig trygga och att vårdförutsättningarna ska vara likvärdiga.
– Helikoptern skulle kunna vara placerad i Västervik, säger Gudrun Brunegård.
KD hänvisar till en utredning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som visar att Kalmar län har stort behov av ambulanshelikopter.
– Det ska nu bli en upphandling av helikopter, men för en tid sedan var detta frågor som landstingsledningen inte visade något större intresse för, säger Brunegård.
Om någon blir sjuk eller skadad på helg eller kvällstid tar det 35 minuter för en ambulans att ta sig från Västervik till Loftahammar. Från Gamleby tar det 13 minuter.
Eftersom vårdförutsättningarna är skrala vilar mycket ansvar på ideellt engagemang från civilpersoner som inte arbetar inom vården. I Loftahammar finns hjärtstartare på flera olika platser som i lanthandeln och utanför närorten vid Bjursunds camping.