Fabriksledning tillbakavisar kritik

Den lokala ledningen för Akzo Nobels fabrik i Gamleby tillbakavisar den kritik som koncernen fått de senaste dagarna.

Akzo Nobel i Gamleby.

Akzo Nobel i Gamleby.

Foto: Karin Hertz

Nedläggning2015-01-07 03:45

Kritiken har kommit från två håll de senaste dagarna. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson riktade i en VT-intervju den 29 december kritik mot den holländska kemikoncernen, och sade att beslutet att lägga ner Gamlebyfabriken var svårbegripligt. I en debattartikel den 5 januari riktar IF-Metalls klubbordförande Roger Lundberg kritik mot avvecklingsprocessen.

Meningen är att delar av verksamheten i Gamlebyfabriken ska tas över av Akzo Nobels fabrik i Malmö.

Stämmer uppgiften att Malmöfabriken misslyckats med att få igång produktion?

– Det är som med alla sådana här projekt. Det går framåt och bakåt. Det är egentligen först nu efter årsskiftet som Malmöfabriken kommer att prövas, säger platschefen Martin Nilsson, och säger att det inte går att bedöma Malmöfabrikens ansträngningar än.

I debattartikeln sägs det ju att det inte gjorts några investeringar i Malmö för att kunna ta över produktionen...

– Ett syfte med förändringen är att flytta över lönsamma produkter till Malmö, och att de ska kunna tillverkas med befintlig utrustning i Malmö. Det har man lyckats med till viss del, men på andra områden har man kommit underfund med att det behöver göras kompletteringar, säger Martin Nilsson.

Redan nu har det flyttats en del lättare materiel från Gamleby till Malmö, längre fram kommer även en del tyngre produktionsutrustning att flyttas.

När nedläggningsbeskedet kom för ett år sedan talades det om att Malmöfabriken skulle behöva nyanställa 60 personer, och att de anställda i Gamleby skulle ligga bra till för de jobben. Enligt debattartikeln har man inte sett så mycket av de jobben.

– Det har annonserats ut tjänster som labbtekniker och operatörer, men det är en process som sker successivt, säger Martin Nilsson, som konstaterar att hittills har intresset inte varit särskilt stort för att flytta till Malmö från Gamleby.

Både i intervjun med Hjalmarsson och i debattartikeln talas det om att Akzo Nobel tappat kunder på grund av osäkerheten kring flytten av produktionen. Stämmer det?

– Det är ganska naturligt att det kommer reaktioner från kunder vid en sådan här förändring. Vissa har gått till konkurrenter, andra är lite avvaktande medan andra fortsätter som vanligt. Jag ser det inte som något dramatiskt, säger Martin Nilsson.

På ett område ställer sig Martin Nilsson oförstående till kritiken.

– Man säger att Akzo Nobel motarbetat ny verksamhet i lokalerna. Kommer det en intressent så kommer vi att ta emot dem med öppna armar. Enda förbehållet är att det inte ska vara konkurrerande verksamhet.

Han säger att det förekommit ryktesspridning "på bynn" om verksamheter som skulle ha velat etablera sig i fabrikslokalerna.

Stämmer det att konkurrenter velat ta över fabriken?

– Jag har fått telefonsamtal från konkurrenter, ja.

Han tycker också att bilden av Akzo är orättvis på ytterligare en punkt – att man inte skulle engagera sig i de anställdas möjligheter att få jobb.

– Vi har ordnat arbetsmarknadsmässor och avsatt tid för utbildningar för att "klä på" våra anställda.

160 jobb försvinner

I december i fjol kom chockbeskedet. Akzo Nobel lägger ner färgfabriken i Gamleby med 160 anställda.

Fabriken hade god beläggning, men koncernen hänvisade till en strategi där man koncentrerar verksamheten till färre och större enheter.

Vid halvårsskiftet 2015 kommer den sista tillverkningen att upphöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om