Att bjuda hem en okänd människa på middag verkar vara den senaste middagstrenden. Och fenomenet sprider sig som en löpeld över sociala medier, främst Facebook, där människor lägger ut allmänna inbjudningar till sina bord och tar emot intresseanmälningar till middagen.
Malin Sjölander i Västervik är en som har hakat på trenden. Dock i lite mer ordnad form än via sociala medier.
– Min fästman kände till ett företag i Karlstad där man kunde lägga upp sina middagar och anmäla sig som värd eller gäst och han tyckte att vi skulle prova. Först var jag skitskeptisk. Men sen såg jag det som en möjlighet att prata lite mer med människor man kanske bara känner till i periferin.
Paret bjöd in till en "värmande middag i vintertid" och sålde in fyra platser för 150 kronor styck. Företaget som hanterar förmedlingen tar ut en provisionsavgift, därefter får värden eller värdinnan resten av ersättningen för sin middag.
– Vi fick tre gäster. Det var folk som jag träffat i olika sammanhang men som inte tillhörde min kompiskrets. Exempelvis kom ett par som jag knackat dörr hos under valkampanjen, berättar Malin Sjölander, som är politiker för Moderaterna.
Vad hon vet var hennes och fästmannens middag den första av liknande slag i Västervik. Men hon fick mersmak.
– Jag är intresserad av människor och intresserad av att träffa folk som inte är i min innersta krets. Konceptet handlar inte bara om mat utan minst lika mycket om sociala upplevelser.
Hur kan detta verkligen fungera i ett Sverige där många knappt vågar hälsa på en okänd människa på gatan?
– Det här är ju en jätteutmaning i ett land som Sverige. Alla har vi väl en släng av social fobi. Men samtidigt använder vi sociala medier mycket och det är ju ett nätverk där allt blir spårbart. Om man inte känner någon direkt så känner man kanske personens kompis. Och man kan ju kolla upp gästerna på Facebook innan de kommer för att ha lite koll på vad man kan prata om.
– Jag vet inte riktigt, det beror nog på sammanhanget. Men Facebook är ju vår nya gata som kan bli en dörröppnare för nya kontakter. Det är skönt att hitta ett forum där man kan slappna av lite.
Slutligen, vad bjöd ni på vid er middag?
– Först hade vi bubbelprovning där flaskorna hade täckta etiketter och gästerna fick gissa vad de drack. Sedan hade vi lagat en nötköttsgryta med ett gott potatismos till. Efterrätten var ett experiment. Jag hade gjort ostkakeglass som serverades med jordgubbar.