Naturläkemedel mot förkylning

Förutom de "vanliga" läkemedlen finns en uppsjö av naturläkemedel som sägs vara bra mot förkylningar. Och om inget hjälper finns nygamla metoder att ta till, till exempel den gamla kinesiska metoden moxa.

Med moxa värmer man akupressurpunkter med en cigarr av ihoprullad torkad gråbo. enligt kinesisk medicin ska det få fart på immunförsvaret och är man kall och frusen av en förkylning är det väldigt skönt. Har man däremot feber ska man inte moxa, då arbetar kroppen redan för fullt.

Med moxa värmer man akupressurpunkter med en cigarr av ihoprullad torkad gråbo. enligt kinesisk medicin ska det få fart på immunförsvaret och är man kall och frusen av en förkylning är det väldigt skönt. Har man däremot feber ska man inte moxa, då arbetar kroppen redan för fullt.

Foto: Ilkka Ranta

Naturmedicin2008-02-21 00:05
Många naturläkemedel mot förkylning innehåller extrakt från röd solhatt, eller ehinacea, som örten också kallas. Forskning har visat att den kan lindra förkylningssymptom om den sätts in tidigt och enligt nya rön så kan örten även minska sjukdomstiden, och eventuellt även förhindra förkylning. Men forskningsresultaten är inte enhetliga och det förekommer fortfarande diskussioner om medlets verkan.Till hälsobutiken i Västervik kommer många förkylda för att försöka hitta något som hjälper.-Många väljer Esberitox, som är en tablett som innehåller både echinacea, baptisia och thuja. Esberitox är effektivt både mot hosta,snuva och halsont, säger Ingela Larzon från hälsobutiken.Har man mest besvär med bihålorna rekommenderar hon istället Sinova. Här är det örterna gullviva, lundviva och fläder som är de aktiva ingredienserna.-Och har man mest besvär med hosta kan man prova Alpenkraft som är en örtblandning man dricker, berättar Ingela.Kan Jang är ett annat beprövat förkylningsmedel som har funnits i Sverige sedan 70-talet. Här ska Echinacean tillsammans med rysk rot och malabarnöt ta kål på din förkylning.Det finns även sugtabletter av olika slag och flera olika echinacea-preparat. Vad som fungerar? Det får var och en bedöma själv.AnnaLena Scott är naturterapeut och sysslar även med akupressur. Det första vid en förkylning tycker hon är att vila och dricka mycket.-Man ska inte bara se en förkylning som något negativt. Det är kroppens chans att rensa ut, men det skadar ju inte att hjälpa kroppen och förkorta förkylningstiden, säger hon.-Något som jag tycker fungerar bra är moxa. Det fungerar som akupressur, men istället för att trycka på olika punkter värmer man över punkterna med en rulle av torkad gråbo som sakta får glöda och skapa värmen.Men den här metoden ska man inte ta till så länge man har feber.-Något annat som jag brukar rekommendera är ett tillskott av tarmbakterier. 80 procent av immunförsvaret kommer från magen och om man stressar och äter dåligt kan bakterierna slås ut. Själv brukar jag även ta cellsyre. det är stabiliserat syre och det hjälper till att ta död på både virus och bakterier, säger hon.Om vitlök och c-vitamin har någon effekt är fortfarande inte bevisat, däremot har det visat sig att mineralen zink är viktig för immunförsvaret. Många får inte i sig tillräckligt med zink och ett tillskott kan förhindra eller förkorta förkylningen.Har man väl blivit förkyld kan en kopp varmt te kännas lindrande och då rekommenderar Ingela Larzon fläder och timjan.-Man kan ta några nypor från kryddburken hemma och brygga lite timjante på, säger hon.AnnaLena tipsar även om ingefära som verkar inflammationshämmande och blir ett gott te.Vid hosta kan te bryggt på salvia hjälpa eftersom salvia är både inflammationshämmande och kramplösande.Med en klick honung i teet blir det den ultimata huskuren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om