"Trump är den enda som säger som det är"

De har kört halva natten från hemmet i New York för att med egna ögon se mannen som givit dem hopp om en bättre framtid: Donald Trump.

Ung röst. – Jag är frustrerad, förklarar Blake Piper, snart 18 år, om varför han tänker rösta på Donald Trump.

Ung röst. – Jag är frustrerad, förklarar Blake Piper, snart 18 år, om varför han tänker rösta på Donald Trump.

Foto: Ulrika G. Gerth

Nashua, New Hampshire2016-02-03 17:12

Nu sitter Blake Piper, 17, och hans pappa under kristallkronorna i den fullsatta salen på Radisson Hotel i Nashua, New Hampshire, och väntar på miljadären med den omtalade frisyren som enligt sin egen slogan ska “Make America Great Again”. Blake Piper hyser stora förhoppningar: Trump kommer blåsa liv i den amerikanska drömmen, stoppa illegala invandrare, och upprätthålla konstitutionen.

Musiken som Donald Trump själv valt – klassisk rock blandat med Fantomen på Operan – pumpar ur högtalarna. Trumps väljare beskrivs ofta som arga men Blake Piper, dagen till ära iklädd kostym och Trumpkeps, föredrar ett annat ord.

– Många av oss är frustrerade över vad som händer i vårt land, säger han. Trump är den enda som säger som det är. Ingen kan kontrollera honom.

– Vi är trötta på de vanliga politikerna, förklarar Allen Garlock, en trogen republikan, i raden bakom oss.

Så stiger plötsligt jublet och en skog av mobiltelefoner riktas mot podiet.

– Får man hålla tal om man inte sovit en blund? säger Donald Trump med hes röst och möts av rungande bifall.

Han anländer med vinden i ryggen den här fredagsmorgonen, tre dagar före det viktiga nomineringsvalet i delstaten Iowa. I jakten på den Republikanska presidentnomineringen har Donald Trump tagit en tvåsiffrig ledning över rivalerna.

Att han vägrade delta i torsdagskvällens debatt med de andra republikanska kandidaterna har inte dämpat entusiasmen bland hans supportrar. Det är ju hans förmåga att sätta dit etablissemanget som gör att vi älskar honom, säger Anna Behr som även hon kört i flera timmar till Nashua.

– Han är inte politiskt korrekt, fortsätter hon. Jag gillar att han är bångstyrig.

– Allt han säger känns väldigt äkta, säger Phil Lukens som sitter bredvid. Tiden när politiker kunde säga vad de trodde väljarna ville höra är över.

Trump har med sina kontroversiella uttalanden och personliga vendettor inte bara fått demokrater utan också ledande republikaner att ifrågasätta om han är vuxen nog att flytta in i Vita Huset. I Nashua växlar han mellan att förlöjliga kritiker och att utlova ett slut på allt från heroinöverdoser till amerikanska soldater som tvingas ner på knä av Iran.

– Vi leds av ett gäng idioter! utropar Trump.

– Fördummandet av Amerika! gastar någon i publiken och folk nickar.

Där kritikerna ser en farlig populist utan verklighetsförankring ser studenten Clayton Fiddler en man av folket, en kraftfull ledare, och en god familjefar. När Trump säger att fabriksjobben som flyttat till Kina utgör den största stölden i världshistorien håller han med. Och när Trump hävdar att han kommer sätta Kina på plats är Fiddler övertygad om att han håller vad han lovar.

– Många politiker levererar tomma löften, säger Fiddler som fått en plats nära podiet. Trump kommer ändra på det.

En och en halv timme före Donald Trumps ankomst står Douglas och Muriel Rennie och huttrar i kön som ringlar utanför Radisson. Douglas Rennie säger att han har fått nog av President Obamas “dyra och storslagna fester” och att tvingas arbeta hårt medan andra lever på bidrag.

Känslan att arbete inte lönar sig är utbredd och medan vi närmar oss ingången spekulerar Kenny (som inte vill ge ut sitt efternamn) om Trumps framgångar kommer – oavsett en förlust – att leda till en ny politisk rörelse som får de etablerade partierna att förstå att “de inte längre står på folkets sida.”

– Kanske för det här något gott med sig, säger han. Även om det tar 20 år.

Valet i USA

Vem som ska representera det Demokratiska respektive Republikanska partiet i höstens presidentval avgörs genom en serie så kallade nomineringsval eller primärval. Valet inleds alltid i Iowa, i år den 1 februari, följt av New Hampshire och South Carolina. “Super Tuesday”, dagen då flest primärval hålls infaller i februari eller mars.

Huvudkandidaterna till den demokratiska nomineringen är Hillary Clinton och Bernie Sanders medan det republikanska fältet domineras av Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Chris Christie och John Kasich.

Väljarna i ett primärval (primary) röstar med röstsedlar och kan bestå av alla registrerade väljare eller enbart väljare registrerade till det parti som håller valet. Väljarna i ett nomineringsval (caucus) är registrerade med partiet och placerar sig gruppvis utifrån vilken kandidat de stöder.

Valet är oftast indirekt: Väljarna representeras av delegater som i sin tur lägger sina röster vid partiets nomineringskonvent. Presidentvalet avgörs den andra tisdagen i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om