Det tack vare att fler konsumenter vill köpa varor med lokalt ursprung, det visar nya siffror från Lantbrukarnas Riksförbund. 2 000 företag driver någon typ av livsmedelsproduktion och förädling i Sverige. 35 procent av dem säljer sina varor direkt på gården. Och mellan 15 och 20 procent kombinerar gårdsbutik med andra försäljningskanaler, som köttlådor, restauranger och caféer. Antalet företag som arbetar med lokal livsmedelsförädling har ökat. Med lokal livsmedelsförädling menas att gården producerar och/eller vidareförädlar egna eller andras gårdsnära råvaror till produkter som sedan säljs vidare.
Anders Nilsson och Annika Malm Nilsson sålde först bara blommor på sin gård och köttlådor på marknader. Men med tiden bestämde dem sig för att utöka sin försäljning och har nu, för tredje säsongen i rad, en röd stuga på tomten som heter "Lilla matboden". I den säljer de bland annat griskött, ägg och grönsaker. Det mesta av deras varor går direkt från gården till boden. Men köttet förädlas på andra ställen i länet och kommer sedan tillbaka dit för försäljning.
– Gårdsbutiker är ett sätt för oss på landet att överleva. Men det är även kul att möta kunderna, det blir ett sådant personligt möte, säger Annika Malm Nilsson.
Hon har märkt att intresset för både ekologiska och lokala produkter har ökat. Hon tror att diskussionerna om mat i media är det som har fått fler människor att äta närproducerat.
– Sen tror jag att många vill gynna den svenska bonden, och det är bra för vi behöver stöttning, säger hon.
Lilla matbodens kunder består till störst del av turister och sommarboende.
– De tycker ofta att det är lite speciellt, men vi har även kunder från orten.
Antalet besök per dag kan variera. Delvis på grund av väder, men det beror även på gårdens evenemang. Paret har nämligen ett samarbete med Kustcamp i Gamleby där de anordnar grissafari.
– Grissafarin lockar många kunder. Ibland kan det komma stora grupper av människor och andra dagar kommer det bara strökunder.
Annika Malm Nilsson är medlem i Bondens torg. Det är ett projekt i Kalmar län som arbetar med att stärka den traditionella marknaden med mer närproducerade varor och med att stötta lokala företag.
– Där har jag märkt att det är fler som blir medlemmar och som startar upp gårdsbutiker.
För att konsumenter ska hitta till gårdsbutiker har Oddapp förlag uppdaterat appen "Gårdsbutiker". Den har nu information om 1 625 registrerade gårdsförsäljningsplatser.
Matilda.Hjelm@vt.se