En vinst i kampen mot spice

Larmrapporter, informationsmöten och kraftsamlingar från skola och polis gjorde att man vann slaget över utbredningen av drogen spice i Västervik. Men helt är inte faran över.

Bruket av nätdrogen spice minskar i Sverige efter att ha nått en topp i fjol.  Även i Västervik märks nedgången.

Bruket av nätdrogen spice minskar i Sverige efter att ha nått en topp i fjol. Även i Västervik märks nedgången.

Foto: Pia Hanzi

Narkotika2015-12-01 10:00

För ett år sedan stod ordet spice på många löpsedlar runt om i landet. Drogen hade snabbt blivit välkänd och populär i framför allt ungdomskretsar. Den var lätt att få tag på och narkotikalagstiftningen låg ständigt ett steg efter. Dessa faktorer har inte ändrats idag. Drogen är fortfarande lättillgänglig och flera av substanserna i den cannabis-liknande drogen har inte reglerats i lagen. Men en stor skillnad finns nu mot då. Ungdomar, föräldrar, skola och socialtjänst har en större kunskap om den. Mycket tack vare stora informationskampanjer under hösten förra året.

– Jag ska inte säga att drogen helt försvunnit i Västervik, men användandet har minskat radikalt. Innan vi drog igång med kampanjerna och innan media fick upp intresset för problematiken kring drogen vill jag påstå att vi var ganska illa ute, inte bara i Västervik utan på flera håll i landet.

Larmrapporterna började dundra in med ungdomar som hamnat på akuten och vissa som hade dött efter att de tagit spice och flera gick ut och berättade hur enkelt de hade fått tag i drogen.

– Vi insåg snabbt att det behövdes ett krafttag mot detta. Vi samlade alla tänkbara resurser inom polis, skola och socialtjänst och drog igång ett gemensamt arbete för att förebygga detta, säger Joakim Jansson.

Nu var det flera månader sedan spice kom på tal i Västervik. Enligt polisen finns inga rapporter som tyder på att ungdomar tar spice och enligt socialtjänsten har man inte fått in några nya oroväckande rapporter.

– Det är glädjande så klart. Våra insatser har säkert en del med det här att göra, men samtidigt går det här i olika vågor. Det gäller att hålla liv i samarbetet för att problemet inte ska komma tillbaka, säger Joakim Jansson.

Polisen delar Janssons uppfattning. Spice blir allt mer sällsynt i Västervik, men det krävs fortsatt brottsförebyggande arbete för att hålla problemen borta, säger Jonas Halling på polisen i Västervik.

Polisen i Västervik är just nu nere på sin absoluta miniminivå vad gäller bemanning. Lokala poliser backar upp kollegor i Malmö och det råder ovisshet vad gäller vissa tjänster inför den nya organisationen. De ungdomspoliser som tidigare arbetade brottsförebyggande sysslar i huvudsak med andra arbetsuppgifter nu.

– I den nya organisationen ska vi istället ha områdespoliser. I de tjänsterna ingår brottsförebyggande arbete, men just nu har vi ingen möjlighet att arbeta förebyggande. Vi måste prioritera, säger Jonas Halling på polisen i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om