Resinit bygger ut

Platsföretaget Resinit planerar en utbyggnad på 600 kvadratmeter. De nya lokalerna ska imponera på de allra mest kräsna kunderna.

Råvara. I pallar ligger plastblock. De svarvas och fräses till komponenter som används i allt från medicinsk utrustning till i försvarsindustrin.

Råvara. I pallar ligger plastblock. De svarvas och fräses till komponenter som används i allt från medicinsk utrustning till i försvarsindustrin.

Foto: Karin Hertz

Näringsliv2015-05-07 04:00

Produktionen på Resinit i Västervik verkar först inte så märkvärdig: Från pallar plockas plastblock, som med hjälp av svarv och fräs, skulpteras fram till plastdetaljer som man som lekman inte kan gissa sig till vad de ska användas till. Lite mer imponerad blir man när vd:n Ingvar Norén berättar om de avancerade produkter där detaljerna används. Det är alltifrån utrustning för framställning av vaccin till detaljer i elnät för högspänning.

Gemensamt för flera av de runt 200 kunderna är att de är krävande. Flera av dem är medicintekniska tillverkare. Det ställer krav på precision, och dokumentation av kvaliteten.

Ingvar Norén visar upp en plastdetalj, och ett dokument.

– Det här är ett certifikat på att plastmaterialet är godkänt för medicinskt bruk. Finns inte certifikatet med hela vägen till utleverans så kan vi inte leverera.

Kundkretsen har några fördelar. Många kunder är inte särskilt beroende av konjunkturen. Det gör att Resinit trots oro i omvärlden gått bra de senaste åren.

– Igår firade vi med tårta att de första fyra månaderna gått så bra, säger Ingvar Norén.

Det är också kundernas krav som gör att Resinit planerar att bygga ut. Sedan ett antal år tillbaka nöjer man sig inte med att tillverka plastdetaljer. Man gör även viss montering på fabriken. Idag görs monteringen i ett hörn av fabrikshallen. I ett separat rum görs några särskilt krävande processer som limarbeten, och kvalitetsgranskning av vissa detaljer i mikroskop.

– Vi vill ha monteringen i en separat del. Dels för att det ska se mer seriöst ut gentemot kunderna om monteringen ligger åtskiljd från tillverkningen, dels vill vi ha separata rum för några arbeten, säger Ingvar Norén.

Med bättre lokaler tror han också att det ska gå att ta jobb som man inte kan ta i dag.

Vad är vinsten med att ni utför montering åt kunderna?

– Det blir enklare för för dem. Om de har 10 000 artikelnummer att hålla reda på idag blir det färre om vi monterar ihop fem detaljer till en delkomponent.

Han lägger till att det finns en vinst för Resinit:

– Ju mer arbete vi utför åt kunden, ju svårare blir vi att ersätta.

I dag arbetar 44 personer på Resinit. Ingvar Norén räknar att de ska bli fler efter utbyggnaden.

– Vi har ingen exakt siffra, men kanske fem nya tjänster. Det är mycket för oss.

Där har han ett önskemål. Han vill att kvinnorna ska bli fler i tillverkningsindustrin.

– Det finns inget i våra arbetsuppgifter som kräver en man. De tunga lyften finns inte längre. Hos våra kunder ser vi allt fler kvinnor som projektledare och konstruktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om