Skapande multikultur i Ankarsrum

Flera skolor i kommunen har under veckan haft celebert besök. Musikgruppen ODE vill visa alternativa vägar i musiken, och kanske genom livet.

Takt. Olle Linder får med sig eleverna, de ackompanjerar med fötter och fingrar.

Takt. Olle Linder får med sig eleverna, de ackompanjerar med fötter och fingrar.

Foto: Karin Hertz

Musik2015-02-13 08:00

På Ankarsrums skola klingar sköna toner. Men fråga är vad det är för slags toner egentligen. En salig blandning ska det visa sig.

Under veckan har nämligen musikgruppen ODE turnerat runt bland kommunens skolor och genomfört workshops med elever i årskurs åtta. Det är inom ramen för Skapande skola.

Medlemmarna i ODE, Dan Svensson, Olle Linder, och Emilia Amper är frilansande musiker och spelar både tillsammans och i flera andra konstellationer. Fokus för dagen är musik från alla delar av världen i en minst sagt spännande blandning. Instrument från alla världens hörn får plats under workshopen. Olle Linder har själv bland annat hip-hopbakgrund och rappar över nyckelharpans toner och Dan Svenssons afrikanska trumljud. De är onekligen skickliga musiker som kan konsten att smälta samman all världens musik i en blandning som tilltalar.

Blandningen är också "grejen", menar Emilia Amper, som för övrigt är världsmästare i nyckelharpa, ett instrument som hon berättar fått ett rejält uppsving på senare år.

– Det är första gången vi är ute och håller workshops på det här sättet, jag tycker att vi nått fram och i slutet är det mycket skratt och glädje, berättar hon.

Hon fortsätter:

– Det handlar om att låta kulturer smälta samman och se vilka fantastiska saker som kan hända.

– Vi pratar också om att finna sin väg som kanske inte är spikrak. Att vara öppen för annat, att följa hjärtat mer, säger Dan Svensson.

– Och så pratar vi om våra instrument och om att våga satsa – om att våga prova, säger Olle Linder.

Workshopen under torsdagen handlar om att rytmer och om musik i en interaktiv blandning. Eleverna stampar i tretakt och knäpper med fingrarna och får även vara med och dansa slängpolka till småländska toner som också inspirerats av Mellanöstern. Det är lite stelt till en början men lossnar i alla fall lite när det blir dags för dans i par.

Anna-Karin Tengö är kulturombud på skolan. Hon säger att workshopen blivit väl mottagen av eleverna. Parallellt med musikworkshopen hålls även en i teater.

– Det är viktig att få till sådant här för oss. Det är en chans att få hit kultur på ett annat sätt. Att få besök på det här sättet är enklare, det är bra att ha på plats. Det kan vara svårt att ta sig till Västervik för hela klasser, kultur kan vara svår att få till sig på landsbygden. Utbudet finns mer i städerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om