I helgen tog musikern Mikael Wiehe upp en händelse från sommarens Visfestival i sitt tacktal vid utdelningen av Leninpriset i Varberg. Han hävdar att Västerviks kommunalråd, och en grupp sponsorer, ska ha skällt ut bandets sångerska Rebecka Hjukström för att hon på scenen kritiserat den politik som förts i Västervik.
Hjalmarsson tonade i gårdagens VT ner händelsen, och sade att det visst är okej med politiska texter i musik, men att yttrandefriheten gäller för såväl artister, som för politiker och företagare. Han hade haft ett samtal med Hjukström där han noterat att bandet talat i negativa ordalag om Västervik.
På tisdagen når vi Rebecka Hjukström via telefon.
Hur känns det att den här händelsen fått sådan uppmärksamhet nio månader senare?
– Det känns bra att andra tagit upp händelsen. Jag har själv velat ligga lågt med vad som hände.
Hon berättar att hon och Mikael Wiehe har pratat om konflikten inför att han skrev sitt tal.
– Han är inte den enda som tagit upp den. Jesper Odelberg har skrivit en låt "Hus i helvete" på hans senaste skiva som handlar om den.
Jesper Odelberg är stå-upp-komiker och musiker. Han uppträdde också på årets Visfestival. För VT berättar han att han hörde Rebecka uttala kritik mot vinster i välfärden på scenen. Efteråt möter han Rebecka, och enligt honom var hon upprörd efter att ha blivit utskälld för sitt politiska ställningstagande.
Odelberg tyckte att händelsen var så anmärkningsvärd att han en vecka senare skrivit klart en låt om det han fått höra.
– Som politiker ska man inte ha synpunkter på konstnärliga uttryck. Jag är politiskt aktiv själv.
Odelberg har förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen. Han sitter som ersättare i regionfullmäktige och i kulturnämnden.
Rebecka Hjukström berättade att hon fick höra från flera uppretade personer att musik och politik inte hör ihop.
Men det kanske finns de som tycker att under en trevlig kväll i ruinen så vill man inte höra några politiska budskap. Vad säger ni till dem?
Hjukström skrattar:
– Säg en Visfestival då det inte framförts musik med politiska texter. Säg en enda festivalkväll... Jag har då inte varit med om det. Kanske tände det till för att budskapet kom från unga kvinnor.
– Jag träffade Thore Skogman innan han dog. Han berättade att han såg det som artistens uppgift att bjuda på några timmars verklighetsflykt. Jag håller inte med om det. Är det några som folk lyssnar på så är det oss artister, säger Jesper Odelberg.
Rebecka Hjukström lägger till att hon inte tycker att bandet skadat Västerviks rykte.
– Vi har promotat Västervik så fort vi fått tillfälle i 15 år nu. Vi älskar Västervik – det var politiken som vi kritiserade. Vi älskar också Visfestivalen. Jag hoppas att den inte skadats av det här.