Museet utlovar hjälp att efterforska anhöriga

I vinter satsar Psykiatriska Museet särskilt på att hjälpa de som vill gräva i journalerna till anhöriga som bott på det forna mentalsjukhuset i Västervik.

21 november 2012 00:00

Det är fortfarande ovisst vad som ska hända med Psykiatriska Museet i framtiden, på grund av en kraftig hyreshöjning.

Men det hindrar inte eldsjälarna bakom museet från att dra i gång nya projekt. I vinter gör man en särskild drive för att hjälpa människor att efterforska anhöriga som bott på Norra sjukhuset.

- Det är många som frågar efter det. Folk reser hit med journaler från Stockholm och Göteborg, och forskar efter folk som bott eller varit anställda här, och ser vilka hus de bodde i, säger Carina Andersson Sarge, en av de som engagerar sig i projektet.

Ett exempel är John Asplund, som forskade om sin mormors kusin. Kusinen hade överlevt Titanic - men slutade sina dagar på mentalsjukhuset i Västervik. Efterforskningen ledde så småningom till en bok, och en utställning.

Carina Andersson Sarge berättar att Psykiatriska Museet inte har några arkiv i lokalen, men att man kan hjälpa till med hur man går tillväga för att få tag på anhörigas journaler.

- Det är 70 års sekretess på allt, men är man anhörig så kan man skriva till landstingets arkivarie. De gör en "menprövning", för att se om det står något i journalen som kan ge andra människor men, men ofta får man ut journalen.

Man får dock vara beredd på att allt som står i journalerna inte är så trevligt att läsa - även om inte mord och andra hemskheter var särskilt vanliga bland de intagna på mentalsjukhuset.

Den som vill ha hjälp att efterforska anhöriga kan antingen ringa eller besöka museet under dess öppettider.

Museet har även ett annat projekt på gång. Fastighetsägaren, Gertrudsvik Fastighets AB, har lovat att man får vara kvar till åtminstone sista maj, för att eleverna på folkhögskolan i Gamleby ska kunna göra en film om verksamheten innan den försvinner.

Hoppet är dock inte helt ute för den framtida museiverksamheten. Fastighetsägaren har visserligen höjt hyran med över 100 procent, men om kommunen och landstinget går in och sponsrar museet så kan det gå.

- Just nu försöker vi få till ett möte med kommunen, säger Carina Andersson Sarge.

En halv miljon på anstalter

Över en halv miljon svenskar lär ha varit intagna på någon typ av anstalt mellan 1850 och 1950. Det kunde vara sinnessjukhus, sinnesslöhus eller uppfostringsanstalter - och det var inte särskilt svårt att hamna på en sådan anstalt. Den som var avvikande på något sätt, eller hade medicinska problem, kunde hamna där.

Västerviks Hospital öppnades 1912 då det fanns ett behov av vårdplatser för, som det då kallades, sinnessjuka. Namnet ändrades senare till Sankta Gertruds sjukhus, och senare till Norra sjukhuset.

Det Psykiatriska Museet ligger på det område där sjukhuset låg, nuvarande Gertrudsvik i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Petersson