Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är resan som är mödan värd. Det är inte bara några strofer av Karin Boye, det är också vad forskare i Karlstad kommit fram till när det gäller vårt vardagsresande: Hur vi trivs på färden till och från jobbet, för att hämta barn på dagis eller ta oss till olika aktiviteter har väldigt stor betydelse för hur glada vi är.
- Vi ser ofta på vardagsresor som bara något vi måste genomföra för att sedan kunna göra något som har ett värde. Vi tänker att resan till jobbet inte betyder något, utan att det är själva jobbet som har värde, förklarar Lars Olsson, vid transportforskningsgruppen Samot på Karlstads universitet.
- Men i själva verket har resan stor betydelse. Hur vi trivs med vardagsresorna är viktigare för hur vi mår än exempelvis vad lönen är eller om vi bor tillsammans med någon. Vardagsresan står för 11-12 procent av vårt känslomässiga välbefinnande. Det är mycket.
Det är flera nya studier som ligger bakom Lars Olssons påstående. För några år sedan följde han 700 arbetspendlare i Malmö, Göteborg och Stockholm för att se hur resorna påverkade deras allmänna välbefinnande. Då fann han att de som går eller cyklar till jobbet upplevde mer välbefinnande än de som åkte bil eller kollektivt.
- Det kan ju både bero på att man har kort restid och att upplevelsen är mer njutbar än att åka bil eller buss. Vi såg ingen större skillnad mellan kollektivtrafik och bil, men däremot såg vi att de kollektivresenärer som pratade med någon under resan var gladare än de som inte gjorde det.
Forskningen har fortsatt i Karlstad där man gjort ett par studier i samarbete med lokaltrafiken. De är inte publicerade ännu, men visar enligt Lars Olsson samma sak som den första studien: Vardagsresornas kvalitet påverkar oss mer än vi tror.
- Ur ett hållbarhetsperspektiv är det goda nyheter, eftersom det ofta finns en uppfattning om att det är jobbigare att åka kollektivt än egen bil. Med stöd av våra studier kan man kanske hitta nya sätt att bygga ut kollektivtrafiken för att på sikt locka fler att ställa bilen, utan att de blir mindre glada för den sakens skull.