Den mänskliga faktorn ligger bakom nio av tio trafikolyckor. Inte bara det, vissa personlighetstyper har högre risk än andra för att råka ut för olyckor. Två av grupperna som forskningen identifierat som högrisktrafikanter är spänningssökarna och de som är väldigt stressade.
Slappna av
I trafiken visar sig stressen ofta genom att man lättare blir arg, vilket kan leda till en körstil där man exempelvis ligger för nära bilen framför, eller gör farliga omkörningar för att man är irriterad.
–Tillhör man den här gruppen handlar det inte bara om att man har ökad risk för att råka ut för trafikolyckor, stress och irritation tär dessutom på kroppen. Man behöver lära sig avslappningstekniker och metoder för att hantera stressen, både för att inte bli sjuk och för att minska olycksrisken, säger Sonja Forward som arbetar med social psykologisk forskning på Statens väg-och transportforskningsinstitut, VTI.
Inte medvetna
Mycket bilkörning kan faktiskt vara en hälsorisk för den här gruppen.
– För många som har en hög stressnivå är just bilkörning väldigt stressande. De kanske inte ens är medvetna om det, men blir ofta irriterade på saker de inte kan påverka medan de kör. Både för sin egen hälsa och för trafiksäkerheten behöver de bli medvetna om sin egen stressnivå och lära sig att hantera den, säger Sonja Forward.
Söker kickar
De som söker sensationer är av en helt annan sort. Det är personer som får en njutningskänsla av att ta risker. I en situation där adrenalinpåslaget blir stort upplever sensationssökaren en känsla av upprymdhet, medan många andra i samma situation blir rädda.
–Det är inget fel på sensationssökaren, vi ska vara väldigt glada att det finns folk som vågar ta stora risker. Men det är inte läge att få utlopp för de känslorna just i trafiken, säger Forward.
Inte i bilen
Spänningssökaren tar inte samma slags risker som den stressade. Han eller hon kör inte aggressivt, utan gör farliga omkörningar, kör för fort eller kryssar fram mellan filerna helt enkelt för att det ger en skön känsla. Tipset till dem?
– Det är viktigt att man försöker få utlopp för behovet av spänning på andra sätt. Att bara undertrycka det är ingen lösning, men det är heller ingen bra idé att bejaka den delen av sin personlighet just när man kör bil. Är man medveten om att man en sådan personlighetstyp kan man också ta medvetna beslut att inte göra det när man kör, säger Sonja Forward.