- Det går alldeles för långsamt, säger Trafikverkets Claes Tingvall.
I USA finns det numera en lag som kräver att nya personbilar ska ha en "event data recorder", EDR. Det är en modul som spelar in vad som händer alldeles innan, under och efter en olycka. Men inte nog med det, polis och myndigheter ska ha fri tillgång till informationen.
Samma lådor sitter även i allt fler europeiska bilar, men med en avgörande skillnad: Informationen används inte.
- Det är en skatt av kunskap som gömmer sig där. Vi har kommit så långt i utvecklingen av trafiksystemen att det börjar handla om finlir. För att kunna göra systemen ännu säkrare skulle vi behöva veta på mikrosekunden vad som händer under ett olycksförlopp, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.
Men svarta lådor är inget nytt i Sverige heller. Folksam började sätta in dem för 20 år sedan, Volvo likaså. Hittills har det handlat om ett slags krockminne som sitter kopplat till bilens krockkudde. Det är ett minne som mäter exakt vad som händer i en krock - när bilens krockkuddar utlöses - och sparar den informationen.
- Vi samlar in informationen för att utveckla säkrare bilar helt enkelt. Ju mer vi vet om hur bilen beter sig vid en krock, desto bättre säkerhetssystem kan vi göra, säger John-Fredrik Grönvall, säkerhetsexpert på Volvo.
EDS-tekniken spelar även in saker från bilens andra datorenheter och kan därmed mäta exempelvis bromskraft och rattutslag. Tekniken tillåter även att ett längre tidsintervall, innan och efter krocken, sparas.
- Det är klart att det finns en poäng i att kunna dela med sig av informationen för att skapa säkrare helhetslösningar i trafiken. För att nå noll döda i trafiken måste vi jobba med helheten, säger John-Fredrik Grönvall.
EU-kommissionen har varit på gång med lagstiftning, men i flera europeiska länder finns ett starkt integritetsskydd som sätter käppar i hjulet. Sverige har sådana lagar, men viktigare är kanske att Tyskland har det.
Samtidigt har försäkringsbolag i många EU-länder börjat erbjuda kunder svarta lådor, som kollar hur de kör, mot en lägre premie. Inte minst i Italien har det blivit en stor succé. Folksam testar just nu ett sådant EDR-baserat system för att se om det kan fungera även i Sverige, men är inte klara med utvärderingen förrän i höst.
Claes Tingvall hoppas att utvecklingen inte ska behöva ta omvägen via försäkringsbolagen.
- Jag har ärligt talat svårt att förstå vad det finns att vara rädd för. Det borde väl vara självklart att vi tar tillvara all information vi kan vid svåra olyckor för att lära oss något av dem. Tänk om vi skulle sluta samla in svarta lådor efter flygkrascher eller fartygsolyckor bara för att informationen är känslig?
- Det här handlar om att rädda liv, säger han.
Thomas Arnroth/