Stark och snabb
Säg Jeep och alla tänker på urjeepen, en terrängbil som alla försöker efterlikna. Jeep i sin tur härmar nu andra genom att sätta in en supermotor, sänka chassit tre centimeter och ge sig in i sportbilssegmentet.
Är det ett klokt val? Ja, det beror på vem man frågar. Jag själv var skeptisk och tyckte att det verkade onödigt.
Nu är det inte första gången en SRT, det vill säga prestandaversionen av Grand Cherokee, ser dagens ljus, den första modellen kom 2004, så jag antar att responsen varit positiv.
Då var motorn en 6,1-liters V8:a på 420 hästkrafter. Dagens V8:a är på 6,4 liter och 468 hästkrafter.
Fartresurerna är rätt imponerande. Den 2,2 ton tunga kolossen gör 0-100 kilometer i timmen på 5 sekunder.
Jeep Grand Cherokee ger ett väldigt kaxigt intryck. Den typiska elementliknande grillen bidrar, men bilen är också väldigt stor. Och bred: 2,15 meter. Höjd och längd vänjer man sig vid ganska snabbt, värre är det med bredden. På motorväg och i hög fart blir ratten "nervös". Jag får koncentrera mig lite extra och greppa ordentligt i den vid omkörningar och i trånga filer.
Men utsikten är bra, för den här bilen kliver man verkligen upp i. Utrymmet i kupén är väl tilltaget, stolarna är breda och rätt sköna och där bak är det gott om plats.
Bilen har permanent fyrhjulsdrift och en femväxlad automatisk låda. Omodernt tycker jag, men får veta att en 8-stegad sekventiell låda kommer inom kort. Ljudet från V8:an kan jag däremot inte klaga på, det mullrar precis som det ska.
Motorvägar i alla ära, men den här bilen ska ju vara gjord för kurviga vägar, främst tack vare ett adaptivt stötdämparsystem som kan ställas in i fem olika lägen.
Och det är på de kurvigare underlagen som jag börjar förstå bilen. Det är här den är som bäst, den tar tag i kurvorna, känns sportig, spänstig och stabil.
Det får mig att tänka på det undanmanöverprov som Teknikens Värld gjorde nyligen i en vanlig Grand Cherokee. Bilen gick upp på två hjul och var nära att välta.
För tungt lastad, trodde Jeepfolket, skickade experter till Sverige och gjorde om provet. Med flera olika bilar. Nu gick de inte upp på två hjul, men däcken krängdes av,
Nu är ju SRT en helt annan bil med annan motor, sänkt och hårdare satt sportchassi, men nog skulle jag tänka mig för innan jag maxlastade den för en tur ut på vägarna. Man vet ju aldrig, det kan ju kliva ut en älg framför bilen!
Men SRT:n är efterlängtad och efterfrågad här hemma, berättar handlare. Den svenska marknaden får en årstilldelning om 20 bilar. Ett tiotal är redan sålda.