LättkördTetsuya Tada är chefsingenjör för GT86 och det viktigaste för honom var att den nya sportbilen skulle vara enkel. Ingen lång tillvalslista, ingen fyrhjulsdrift, inga feta racingdäck och ingen turbo. Helst hade han velat skippa navigation och elhissar på fönsterna, men där fick han ge sig. En sportbil som är lätt att köra, men som ändå fixar bankörning, och som är omåttligt populär i Japan. Bilen är tänkt att passa både på och utanför banan, så att man slipper ha två bilar. Bagageutrymmet rymmer fyra racingdäck och en domkraft. Bör påpekas att däcken är av enklaste modell, 17 tum och 215 millimeter breda.
Vi befinner oss på gamla F1-banan Jarama i Madrid som visar sig vara en riktigt rolig bana med korta branta backar och långa svängar följt av tvära kurvor. Boxermotorn med 200 hästkrafter vrålar friskt när jag trycker gasen i botten och motorljudet kommer direkt in i kupén och både hörs och känns. Jag väntar med att växla och låter motorn varva och först vid 7 000 varv når vi maximal effekt. Den sexväxlade manuella lådan är kort, hård och exakt och gör sig perfekt ute på banan.
Det är lättkört och det är enkelt att få känna sig som en riktig racingförare för en stund där gas, koppling och växellåda är blixtsnabba ihop. Subarus boxermotor möjliggör lägre tyngdpunkt och GT86 har lägsta tyngdpunkt någonsin i en Toyota med 46 centimeter. Motor och förarposition har flyttats så lågt och långt bak som möjligt för bästa balans, där viktfördelningen mellan fram- och bakaxel är 53/47 procent för sportig känsla. GT86 är dessutom riktigt låg, 128 centimeter. I de långa kurvorna med gas och mer varv visar GT86 sin fina balans och ligger som klistrad och vill mer. Och till slut kommer baken, men den direkta styrningen gör det enkelt att hålla tillbaka sladd och ändå få den där härliga racingkänslan.
Subarumotorn ja, bilen är ett samarbete med Subaru och finns identisk under namnet Subaru BRZ. Båda bilarna tillverkas av Subaru och lanseras till sommaren.
Bilen har en sportknapp där antisladden går att koppla ur helt eller halvt. Med den sexväxlade automatlådan blir växlingsintervallerna längre. Själv föredrar jag den manuella lådan som är förlåtande enkel för ovana ute på banan, men ändå sportigt hård för mer erfarna. Med antisladden helt urkopplad kommer självklart baken vid minsta gas. Kanske inte snabbaste tiden per varv, men roligaste.