Skyltar visar sevärda vyer

För den som vill åka på spontana upptäcktsfärder finns en enkel metod. Följ de bruna skyltarna.

Symbol för landmärke.

Symbol för landmärke.

Foto:

Motor2012-07-05 00:00

Är du sugen på att besöka prins Daniels hemtrakter men har inte mage att åka till Ockelbo utan giltigt skäl? Bara lugn, staten har den perfekta ursäkten.

I Ockelbo finns nämligen två av landets officiellt godkända turistmål. Det är platser som bedöms så speciella att de utmärkts med bruna vägskyltar.

I Ockelbos fall handlar det om Vildmarksgalleriet och Wij trädgårdar.

Totalt finns det ungefär 350 platser, områden, vägar eller landmärken i landet som är utmärkta med den bruna vägskylten.

I Sverige är de färre än i de flesta andra länder, men det är inte för att turistmål saknas. För att få använda brun skylt krävs nämligen en hel del.

- Symbolerna får inte urvattnas, säger Agneta Ragnarsson på Trafikverket som hanterar ansökningarna.

- Bara för att det finns något för turister ska det inte ha en brun skylt. Följer man bruna skyltar med vit text ska man veta att man möter något som är utöver det vanliga.

Det goda med den filosofin är att man som resande kan vara trygg med att de där bruna skyltarna faktiskt leder till något speciellt.

Att leta bland turistmålen som finns listade länsvis på Trafikverkets hemsida är som att läsa en överraskande och spännande turistguide. Vad sägs om platser som Tjurkö stenhuggeriområde i Blekinge, Potatisbacken i Västerbotten eller Mus-Olles i Krokom?

Ett resmål som just skyltats brunt är Hornborgarsjön i Västergötland. 2010 fick den välbesökta fågelsjön rätten att byta sina blå vägskyltar mot bruna.

- Visst har det varit lite strängt och svårt att godkännas för skyltarna, men kanske är det bra att det är så, säger Anders Bergström vid Hornborgarsjön Naturum.

Det finns fem olika slags bruna skyltar: Världsarv, turistväg, turistområde, landmärke och turistmål. Lägst krav för att få brun skylt är det på enstaka turistmål, som Hornborgarsjön.

Svårast är så klart att få markering för att vara ett av FN:s världsarv, men knepigast av de övriga verkar turistvägarna ha det. 18 stycken finns det, och få tillkommer.

Just nu finns en ansökan om att en turistväg ska skapas mellan Skara och just Hornborgarsjön, en väg som bland annat passerar Varnhem.

- Summan av attraktionerna längs den vägen måste motivera att det blir en turistväg, säger Göran Andersson på Trafikverket.

Att det bara finns 18 turistvägar i landet är inte så konstigt, menar kollegan Agneta Ragnarsson.

- Det kan absolut finnas fler som förtjänar att bli det, men jag tror ändå att de viktigaste finns med, säger hon.

Några platser värda en omväg

I Sverige finns sju landmärken utmärkta med bruna vägskyltar. Ett landmärke är något som är väl synligt från bilen och som ska kunna avnjutas, åtminstone delvis, utan att man ens behöver kliva ur. Här följer en lista:

Karlsöarna, Gotland. Stora och Lilla Karlsö ligger några kilometer utanför Gotlands västkust.

Bodåslaven, Hofors. En hissbyggnad ovanpå ett lodrätt schakt.

Brahehus, Gränna. Lustslottet från 1600-talet som ligger alldeles vid E4.

Kalklinbanan, Södermanland. 42 kilometer linbana som brukade frakta kalk, korsar fem kommuner.

Balberget, Västerbotten. Ett av Sveriges främsta så kallade sydväxtberg och den nordligaste växtplatsen för hassel.

Potatisbacken, Ammarnäs. En backe där ammarnäsborna odlat potatis i 150 år.

Heliga Birgitta, Vadstena. Stor staty av den enda svensk som helgonförklarats av påven.

Fem nyanser av brunt

Turistväg, turistområde, landmärke, världsarv och turistmål märks med bruna vägskyltar.

Vanligast är turistmål, vilket är en enstaka plats att besöka. Totalt finns det cirka 350 stycken.

Det finns 14 världsarv i Sverige och 18 turistvägar.

Det finns sju landmärken och tolv turistområden.

Så hittar du de bruna skyltarna

Det finns ingen karta med alla brunskyltade vägar och resmål markerade. Besök i stället Trafikverkets hemsida, trafikverket.se.

Klicka på fliken Privat. Där står alla län uppradade i vänstermarginalen. Välj ett län och klicka sedan på Turistmål. Vissa län saknar dock förteckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!