Överraskar
Statistiken är entydig: Ungdomar mellan 18 och 24 år är överrepresenterade när det gäller dödsolyckor i trafiken. Nästan var femte person som dör finns i den åldersgruppen, och andelen unga som dödas ökar snarare än minskar - trots att allt färre unga tar körkort innan de fyller 24.
Men att dra slutsatsen att alla unga människor är farliga i trafiken är helt fel. Det är nämligen bara mellan en och två procent av alla förare mellan 18 och 24 år som någonsin är inblandade i en trafikolycka. 98 av 100 krockar alltså aldrig.
Bland unga bilförare finns en del som tycker att de kör bättre än de än de faktiskt gör, men den gruppen är i minoritet. Tvärtom, de allra flesta unga förare undervärderar sin egen körförmåga. Det är den lilla gruppen som överskattar sin förmåga som kör med för hög medelfart, håller kortare avstånd, gör farliga omkörningar och tar mindre hänsyn.
En stor del av dödsolyckorna sker nattetid på helgerna. En undersökning från södra Sverige visar dessutom att över en tredjedel av de unga förare som omkommer gör det i olyckor som är alkoholrelaterade.
Det här är orsaken till att ungdomar i några delstater i USA inte får köra efter ett visst klockslag på kvällen och inte heller ha jämnåriga kamrater i bilen som kan utsätta föraren för grupptryck. Åtgärder som visat sig ha stor effekt.
En överväldigande majoritet av unga kör med bältet på plats. Men i en fjärdedel av dödsolyckorna har ungdomarna kört utan bälte. Risken för att dö eller bli allvarligt skadad rusar i höjden redan i låga farter när man kör obältad.
Enligt Trafikverket beror ungefär en tredjedel av alla olyckor där förare under 25 år är inblandade på åldern, det vill säga orsaker som kan hänvisas till att hjärnan inte är fullt utvecklad.
Det betyder att två tredjedelar av olyckorna beror på bristande erfarenhet, inte ålder. Enligt Trafikverket krävs det fem års regelbunden bilkörning för att bli en säker förare, oavsett om man tar körkort när man är 18 eller 25. En erfaren förare har bland annat uppmärksamheten riktad längre fram och kan bättre förutse och hantera besvärliga situationer.
De ungdomar som lever farligt i trafiken kör med en attityd som bottnar i en kombination av övertro på den egna skickligheten och en undervärdering av riskerna. Attityder är visserligen svåra att förändra, men forskning visar att information fungerar. Om man exempelvis vet att det är farligt att sms:a när man kör bil, så sms:ar man mindre även om man anser att man är kapabel att göra det. Forskningen visar också att unga förare påverkas mycket av vilken körkortsutbildning de får. Den som tränas i att inse farorna i trafiken värderar också riskerna högre än den som bara tränas i att köra.
Källa: Trafikantbeteenden - ett kompendium, Trivector