UtmanarePeugeot har satt ribban högt för den svenska marknaden år 2013. Målet är 6-7 procents marknadsandel för märket och förstaplatsen på småbilsmarknaden för 208:an.
- Vi räknar med 4 000-5 000 sålda bilar, sade nytillträdde vd:n för Peugeot Sverige, Per Brinkenberg, när bilen nyligen lanserades i Lissabon.
Peugeot 208 ersätter den mycket populära 207:an och är kortare och lägre, men har större innermått. Vikten har efter en intensiv jakt på onödiga gram, sänkts med drygt 100 kilo.
Formgivarna har jobbat mycket kring förarplatsens utformning. För att få det mer ergonomiskt har de gjort ratten mindre och flyttat upp instrumenteringen. Tanken var att man inte skulle behöva flytta blicken så långt från vägen till instrumenten. Den tanken är god och ratten är mycket behändig, men faktum är att den delvis skymmer instrumenten. Antingen kan man störa sig på det eller så får man lägga sig till med en annan körstil och flytta ner ratten lite mot knäna. Jag tror att det är en vanesak.
Det finns också en digital multifuntionsskärm (standard i Active- och Allure-utrustade bilar) som styr färddator och bilens inställningar och som kan byggas till med navigation.
På det hela taget är det trevligt och tyst i kupén och rätt rymligt. Bilen finns med både tre och fem dörrar, men den som väljer den tuffare med tre dörrar får det lite jobbigt med entrén till baksätet.
Desto rymligare är det för bagaget, 311 liter med baksätet uppe är störst i klassen, uppger Peugeot.
Den lilla ratten är lättjobbad, styrningen stadig och bilen smidig och lätt att få med sig i kurvorna.
Det kommer att finnas många motorer att välja mellan, tre diesel och fem bensin. Storsäljare väntas bli en 1,2 liters bensinmotor med 82 hästkrafter och en 1,4 liters diesel med 68 hästkrafter. Den lilla bensinaren är oväntat trevlig, pigg och underhållande och har ett väldigt kul motorljud. Den är ett bra val. Ett mindre bra val är den stora bensinaren med 120 hästkrafter. Kraften tryter, motorn är så pass surrig i hög fart att jag sitter och längtar efter en sjätte växel.
Ovan nämnda diesel är också ett bra alternativ. Den finns också som e-HDi, det vill säga med start/stopp-system och femväxlad automat vilket ger ett koldioxidutsläpp på 87 gram per kilometer. Växellådan är inte världens trevligaste, men utan den åker utsläppen upp till 98 gram per kilometer och då får man ingen miljörabatt 2013 enligt de nya utsläppsreglerna.
Det finns mycket att tänka på när man ska välja bil: Fem eller tre dörrar? Bensin eller diesel? Vrålsnål? Utsläpp? Pris?
Jag skulle nog titta lite extra på bensinaren. Eller på dieseln, med eller utan mikrohybridtekniken e-HDi.