Köerna utanför Oslo är både långa och stillastående. Många Oslobor har köpt sig fria genom att skaffa elbilar, de tillåts nämligen bland annat att använda bussfilen. I Norge säljs det flest elbilar i hela Europa. Nissan Leaf har sedan lanseringen 2011 sålts i över 4 100 exemplar i Norge och totalt 54 000 i hela världen.
Nu kommer Leaf i en uppdaterad version. Utseendemässigt är det svårt att se skillnad, men luftintaget har förändrats för att få ett lägre luftmotstånd. Bilen har också blivit 32 kilo lättare, värmesystemet är effektivare och räckvidden har ökat från 175 till 199 kilometer.
Jag testar nya Nissan Leaf i Oslo och börjar med en uppförskörning till klassiska Holmenkollen. Vägen är slingrig och brant och suger verkligen energi ur Leaf. Under drygt en mils körning har fyra mils räckvidd gått åt.
Leaf har en knapp, B-mode, som ökar bromsåtervinningen när man inte gasar. I nedförsbackarna från Holmenkollen trycker jag in B-mode och märker en betydligt kraftigare motorbroms – energin tas tillvara och laddar batterierna. Räckvidden ökar till och med.
Nissan har jobbat med att göra Leaf roligare att köra. Bilen byggs nu även i Sunderland för att anpassas till den europeiska marknaden. Styrningen är mer direkt än tidigare och även bromsarna har förbättrats. Bilen är stabil, den ligger bra på vägen och kraften kommer direkt när jag trycker på gasen. Motorn viner och susar knappt märkbart. I stället hörs allt annat desto mer.
Förra Leaf fanns i endast ett utförande, med ljusbeige interiör. Nu finns Leaf i tre utrustningsnivåer och går även att få med mörk interiör, något som ofta passar bättre i snöslaskiga Norden. Baksätet har fått mer benutrymme och sätena är bekvämare. Tidigare låg batteriet och laddaren i bagageutrymmet, men de har nu placerats under bilen och frigör därför 40 liters bagageutrymme. Att ladda Leaf tar åtta timmar med 16-amperesuttag, men bilen går också att snabbladda, vilket halverar laddningstiden.
Första versionen av Leaf kostade 342 990 kronor medan den nya börjar på 314 890 kronor, men då med lägre utrustningsnivå. Med samma utrustningsnivå som föregångaren kostar den i dag 340 990 kronor, och är alltså både billigare och bättre. Ytterligare en utrustningsnivå finns – då åker priset upp till 369 090 kronor. Man kan även välja att hyra batteriet i stället för att köpa – då blir utgångspriset ungefär 6 000 euro lägre. Som billigast är batterihyran 829 kronor per månad, då binder man upp sig för 36 månader, som mest 1 259 kronor per månad.
Leafs största fördel är också dess nackdel – en bil som går på el har ju en begränsad räckvidd. Visserligen är det inte en billig bil, men om man vill ha modern teknik och samtidigt vet exakt hur långt man kör varje dag är den helt rätt i tiden.