Snart är det semestertider och vi tillbringar mer tid än vanligt på vägarna. Både du och bilen behöver nytt bränsle, men måste vägkrogarnas mat vara onyttig bukfylla?
Paul Ollinger har varit yrkeschaufför i snart 25 år och kört både i Sverige och i stora delar av Europa. Trots udda arbetstider och begränsat matutbud längst Europavägarna försöker han undvika snabbmat.
- Vad man äter spelar roll. Väldigt fet mat gör att man blir trött och degig. Jag brukar satsa på allsidiga måltider, säger han.
Vägkrogarna brukar ha låg status bland finsmakarna. De förknippas ofta med stekos och inte alltför nyttig mat. Paul Ollinger menar att det finns bättre och sämre ställen. Och vissa saker man bör hålla sig borta från.
- Jag brukar undvika bufféerna, särskilt i influensa- och magsjuketider. På vissa ställen står maten på uppvärmning från morgon till sen kväll.
Paul Ollinger arbetar för Scania transportlaboratorium och kör just nu regelbundet mellan Södertälje och Holland. Under årens lopp har han testat vägkrogarna i länder som Tyskland, Frankrike och England. Han menar att maten ofta är bättre söderut.
- Priserna är lägre och maten håller generellt bättre kvalitet än i Sverige. I Tyskland får man både förrätt och varmrätt när man beställer dagens, dessutom är salladsbuffén ofta upplagd på is så att den håller sig fräsch.