Drömmen om den säkra bilen

Under det tidiga 1970-talet föddes tanken på den säkra bilen. I USA, Europa och Japan skapades bilar som blev föregångare till dagens trygga fordon. Men de var också hemskt fula och alldeles för tunga.

Mercedes-Benz ESF 05

Mercedes-Benz ESF 05

Foto: Mercedes-Benz

Motor2013-02-05 00:00

Medan de flesta andra motorjournalister med historiskt intresse fokuserar på klassiker med vackra former och fina köregenskaper, gör Fredrik Nyblad precis tvärt om. Han gräver ner sig i bilarna som var fulast, svåra att köra och tunga som stridsvagnar – men som ändå bar på visioner om morgondagen. I boken Krasch! Drömmen om säkerhetsbilen (Trafik-nostalgiska förlaget) berättar han om de bortglömda modeller som under några år på 1970-talet dominerade biltillverkarnas framtidsdrömmar.

Det var USA som gick i täten.

– USA hade ju haft massbilism längst av alla och såg därför också de negativa konsekvenserna av den först. Dödstalen i trafiken ökade, säger Nyblad.

I början av 1970-talet initierade det amerikanska trafiksäkerhetsverket projektet ESV, som stod för Experimental Safety Vehicle. Syftet var att få biltillverkare över hela världen att utveckla säkrare fordon, och redan från början fanns 82 punkter som måste följas. Flera av dem var framsynta och är i dag standard, som exempelvis kravet på en indikator som visade om det var fel på bilens lampor och ytterbackspeglar som kunde regleras inifrån bilen.

Många av tillverkarnas egna initiativ var också framsynta, men inte alla. Somliga ansåg till exempel att innerbackspegeln inte var tillräckligt säker eftersom sikten bakåt kunde skymmas av packning eller passagerare. Alltså försågs många modeller med en periskopbackspegel på taket.

Ett gemensamt problem för ESV-bilarna var vikten. De blev helt enkelt väldigt tunga när de försågs med alla säkerhetsdetaljer, en bra bit över två ton var inte ovanligt. För att de ändå skulle få skaplig prestanda försågs de med stora och bränsleslukande motorer.

1974 införde USA ett nytt lagkrav för att en bil skulle få kallas ESV. De måste ha stötfångare som klarade ett barriärprov i 16 kilometer i timmen. Resultatet blev ett antal bilmodeller med närmast enorma stötfångare.

– Det cyniska i det hela var att det inte hade med säkerhet att göra. I stället var det försäkringsbolagen som fick igenom kraven för att komma tillrätta med parkeringsskadorna som kostade dem en förmögenhet, säger Nyblad.

Bokens, och epokens, pärla med svenska ögon är förstås Volvos egen säkerhetsbil från 1972. Den kallades VESC, där V står för just Volvo. Det var en var en orange bil som bland annat försågs med låsningsfria bromsar, airbags för nacken och teknik som gjorde att motorn inte trängde in kupéutrymmet vid en krock.

Säkerhetsbilar

AMF ESV, 1972

Den här bilen gjordes av industrikoncernen AMF, som främst tillverkade fritidsprodukter. Modellen hade enorma stötfångare och periskopbackspegel på taket. Trots den digra vikten på 2,6 ton var karossens paneler av glasfiber och säkerhetsburen av aluminium. Motorhuven var mattsvart för att minska risken för att föraren skulle bländas.

Fiat ESV 1500, 1972

Fiat var den enda tillverkare som gav sig på att försöka göra en liten bil i ESV-stil. Författaren Fredrik Nyblad konstaterar att bilen mest liknar ett danskt intercitytåg. Modellen byggde på Fiat 500, men blev 50 procent tyngre än originalet för att klara alla säkerhetskrav. Dessutom blev den drygt 40 procent dyrare att tillverka än 500-modellen, vilket i praktiken gjorde den omöjlig att sälja.

Mercedes-Benz ESF 05, 1971

Mercedes-Benz hade en ledande ställning inom bilsäkerhet redan innan 1970-talet och satsade därför stort under ESV-åren. ESF är den tyska förkortningen för experimentsäkerhetsbil. Företaget gjorde 35 säkerhetsbilar, bland annat den här som bygger på kompaktmodellen W114. Till skillnad mot originalet var den över 600 kilo tyngre och hade jättestötfångare. Men den hade också nät innanför bakrutan för att skydda baksätespassagerarna vid en krock, självpåtagande säkerhetsbälte på förarplatsen, fyra airbags och ABS-bromsar.

Nissan ESV, 1973

Även i Japan, som vid den här tiden ännu inte hade erövrat världen med sin bilindustri, byggdes det säkerhetsbilar. Nissan byggde två modeller, den här knallgula hette kort och gott Nissan ESV. Färgen var till för att bilen skulle upptäckas lättare i trafiken. Modellen baserades på Bluebird 180B och hade periskopbackspegel, stora stötfångare, airbags och strålkastare som var flera gånger starkare än på vanliga bilar.

Volvo VESC 1972

Volvo hade redan i mitten av 1960-talet gjort en undersökning av 28 000 olyckor. Information från dessa användes för att bygga in ny säkerhetsteknik i VESC. Bland annat hade man räknat ut hur lång stoppsträcka en människa behövde för att överleva en frontalkrock i 80 kilometer i timmen, och anpassade stötfångarna storlek för att få till rätt deformationszoner. Bilen hade också fasta trepunktsbälten, ABS-bromsar och en kamera monterad bak som visade bakåtsikten i stället för backspegel. Man konstruerade karossen så att motorn inte skulle tränga in i kupén vid en krock. Dessutom kunde bilen släppas med taket före från 2,4 meters höjd utan att det trycktes in mer än 7,5 centimeter. Nyttan med det är dock lite oklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!