Sjösättning
Enligt Tommy är det mängder av saker att hålla reda på, både före och efter båtsäsongen.
När ska man börja med allt detta arbete kan en lekman undra?
- Efter att ha tagit upp båten säg i oktober och om du räknar med att sjösätta igen i april/maj året efter. Då är det bra att börja två till tre månader innan. För det är en hel del att göra, bedyrar Tommy.
Och listan som ska betas av är lång, innan sjösättningen i april eller ännu tidigare bör båten vara nyvaxad eller fernissad om det är en träbåt.
- Men du kan ju inte vaxa din båt eller fernissa den om det är under tio plusgrader ute.
Oljor både här och där bör ha bytts samt olika filter, filter som olje- och luftfiltret samt bränslefilter.
Bränsletanken bör ha inspekterats för kondensvatten, finns det kondens så häller man i medel som motverkar vidare kondensbildning.
Något som man även bör kontrollera är impellern, en väl så viktig del i båtmotorn, den måste fungera så motorn får den kylning den behöver av havsvattnet i en vattenkyld motor. Glöm inte bort tändstiften i en bensinmotor. Aquadrevet bak på båten behöver också översyn, byt olja kolla att alla pluggar är täta och glöm inte smörja det som ska smörjas, tipsar Tommy och fortsätter:
- Starta motorn, se till att vattnet cirkulerar som det ska och att motorn laddar upp batterierna som den ska, för när du väl är ute på sjön och det stannar, då kan du inte bara ta bussen hem.
Då är Sjöräddningssällskapet (SSRS) guld värt, medlemskapet är relativt billigt och vid hjälpbehov så finns de till hands för att bogsera till närmaste hamn eller verkstad.
Enligt många båtägare är det här med båtfärger ett eget kapitel, dels för att bränsleekonomin på båten är avgörande av färgen. Inte så mycket av vilken kulör färgen har utan motståndet i vattnet.
- Snabbare båtar ska ha en snabbare färg, med mindre vattenmotstånd och som polerar sig själv, säger Tommy.
Diskussionen om bottenfärgers giftighet har alltid varit aktuell. Nytt för i år är att de kopparbaserade färgerna är tillåtna igen och det är för Östersjön viktigt med rätt färg.
Navigeringen är mer eller mindre elektronisk i dag, du har sjökort i datorn, i mobilen eller på din läsplatta och det finns gps;er och plottrar av olika slag. Men det är ändå viktigt att kunna läsa sjökort.
- För någon gång kanske det elektroniska inte fungerar och då är den kunskapen bra att ha, menar Tommy.
Han poängterar även vikten av att ha förarbevis för båt, i alla fall om du ska ut på längre turer med din båt.
Beträffande vilken eller vilka båtar som är populärast är det plastbåten som är mest vanligast, men en fernissad träbåt med tändkulemotor är också en fröjd för ögat. I dag börjar även aluminiumbåtar bli populära och de är närmast underhållsfria.
På min fråga om vad det är med båtlivet som lockar, med tanke på allt arbete innan sjösättning och kort säsong kom svaret från Tommy snabbt och koncist.
- Lugnet och friheten.