Bästa bilhjälpen snart sämre

Konsumentverket har slipat sina internetverktyg för bilköparen. Nybilsguiden har fått en rad nya funktioner, särskilt när det gäller miljöaspekten av bilköpet. Men passa på att utnyttja sajten nu, snart kan den vara i betydligt sämre form.

En titt i Konsumentverkets Nybilsguide kan avgöra köpet av ny bil. Här kan man uppgifter om bland annat miljöklasser och bränsleförbrukning.
Foto: Anna Littorin/Scanpix

En titt i Konsumentverkets Nybilsguide kan avgöra köpet av ny bil. Här kan man uppgifter om bland annat miljöklasser och bränsleförbrukning. Foto: Anna Littorin/Scanpix

Foto: Foto: Anna Littorin/Scanpix

Motor2007-11-26 12:08

På Konsumentverkets hemsida finns några av internets allra bästa funktioner för bilkonsumenter. Allt fler upptäcker det och långt över en miljon svenskar använder sajten varje år.
Höstens stora nyhet är en kraftig uppdatering av nybilsguiden. På ytan märks kanske ingen revolution, men i botten finns en helt ny databas med helt nya sökfunktioner.
- Framför allt finns det helt nya möjligheter att ställa frågor om drivmedel, miljöklasser och miljöpåverkan. Det fanns inte tidigare och dessutom är det ganska komplicerade frågor. I vår sökfunktion kan man snabbt sortera i utbudet, säger Göran Andersson som är Konsumentverkets bilexpert.
 

Viktiga nybilsval
De miljöaspekter man kan söka på är miljöbil, miljöklass, drivmedel och bränsleförbrukning. Till dessa finns de vanliga sakerna som märke, biltyp, storlek, antal dörrar, typ av växellåda och pris. Upp till fyra bilar kan sedan jämföras med varandra.
- Jag tycker att man ska börja sitt bilköp hos oss, innan man bestämmer sig för bilmärke. Det är så vi har tänkt när vi skapat funktionerna.
Varje år säljs det ungefär en kvarts miljon nya bilar och hälften av dessa köps av privatbilister. Antalet begagnade bilar som säljs är mångdubbelt större, ändå menar Göran Andersson att det är strategiskt viktigare att de som köper ny bil gör rätt val.
- De nya bilarna blir begagnade och kommer att finnas på marknaden under många år. Därför är det viktigt att de nya bilar som säljs blir så bra som möjligt miljömässigt.
 

Försämringar
På Konsumentverkets hemsida går det att hitta flera sajter som kan vara till hjälp för dem som har bil eller funderar på att köpa.
Nybilsguiden är ett samarbete med Vägverket, Naturvårdsverket och företaget Bilfakta. Begbilguiden är ett samarbete med Bilprovningen. Och tur är kanske det, för trots att bilinformationen är det som drar överlägset flest besökare till Konsumentverkets sajt finns risken att den försämras i framtiden.
Konsumentverket har några magra år framför sig. Extrakostnaderna för omlokaliseringen från Stockholm till Karlstad ska betalas inom myndighetens vanliga budget, vilket betyder drygt 60 miljoner kronor mindre till verksamheten. Ett av områden som drabbas hårdast är bilinformationen.
- Det är mycket motvilligt som vi gör det, men vi har inget val. Vi har sagt upp avtalet med Bilprovningen om Begbilguiden, vilket var vår lilla stolthet, säger till förordnad generaldirektör Bertil Elenius.
Verket har också minskat antalet tjänster som arbetar med webben, vilket ytterligare minskar möjligheterna att hålla bilinformationen uppdaterad.
- Det är tråkigt, men det är möjligt att andra kan ta hand om och ge den informationen i stället. Vi kommer i vart fall inte kunna göra det under de ekonomiska ramar vi har de närmaste åren, säger Elenius.

Thomas Arnroth/TT Spektra
thomas.arnroth@ttspektra.se

Konsumentverkets bilhjälp på nätet
Konsumentverkets råd och hjälp till bilköparen finns samlade på www.bilar.konsumentverket.se.
Nybilsguiden är ett sökinstrument för att leta bland nya bilar. Man kan sortera efter en rad parametrar, bland annat bränsle och miljöklasser.
Begbilguiden är sajtens stora dragplåster med över en miljon besökare. Här kan man söka bland begagnade bilar, se både bilprovningens resultat och läsa andras omdömen om bilen.
Bilkalkylen är ett instrument för att räkna ut vad det kostar att äga bilen. Kalkylen tar hänsyn till den vanligtvis osynliga kapitalkostnaden, vilket i själva verket oftast är den största utgiften.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!