ABC för att köra mc

Det är inte bara att tuta och köra. Att äga en motorcykel kan bli dyrt. Förutom kostnaderna för själva hojen krävs skyddskläder, lås och reservdelar. Och ett körkort förstås. Här är guiden till prylarna du behöver.

En njutning. Att känna fartvinden och se asfalten rusa fram under stövelsulorna är rent magiskt.

En njutning. Att känna fartvinden och se asfalten rusa fram under stövelsulorna är rent magiskt.

Foto: Honda

Motor2013-03-28 17:02

Snart är våren här. Och då kommer suget efter att köra motorcykel. Få saker kan nämligen ge en lika stark känsla av frihet och oberoende.

Men det är lätt att bli avskräckt av alla utgifter. Ett körkort kan kosta närmare 20 000 kronor och förutom priset för själva hojen tillkommer försäkring, reservdelar och verkstadsservice.

Som om det inte vore nog behövs det en hel del personlig utrustning. Marknaden är rena rama djungeln av märken och modeller från mängder av olika tillverkare.

Som köpare får man helt enkelt försöka läsa på och prova sig fram. Men kom ihåg att det är värt att betala för bra utrustning och bara dumt att snåla med sin egen säkerhet.

Däremot måste man inte köpa en hjälm för 8 000 kronor eller en jacka för lika mycket. Priserna som anges här intill ger en fingervisning om hur mycket pengar man behöver lägga för att få vettiga prylar.

När de har inhandlats är det bara att njuta av motorcykelkörningens magi. Under en färd där själva resan ofta är ett mål i sig.

Lite tips

Hojen

Förutom priset för fordonet i sig samt bensinen tillkommer försäkring, verkstadsservice, reservdelar och eventuell vinterförvaring. Och småutgifter som vägskatt och besiktning. Den största fasta kostnaden brukar vara försäkringen som baseras på mc-modell, bostadsort och förarens ålder och kan hamna på några tusenlappar per år.

Låset

Vid en stöld krävs två separata lås för att försäkringen ska gälla. Förutom styrlåset på hojen kan man välja bromskivslås, bygellås eller kätting med hänglås. Det förstnämnda är minst och smidigast medan kättingen kan fästas i till exempel en golvögla. Se till att hänglås och kätting minst håller klass 3 och att låset är godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen, SSF.

Pris: 500–1 500 kronor

Hjälmen

Den ska vara ECE-godkänd, ha god passform och inte gå att vrida eller kränga av med hakbandet på. En lätt hjälm utsätter huvudet och halskotorna för mindre kraft vid en smäll. En täckande integralhjälm skyddar bättre än en enklare öppen modell och bör vara utrustad med god ventilation och ett visir som sluter tätt.

Pris: 2 000–4 000 kronor

Jackan och byxorna

De ska sitta bekvämt men ändå hålla skydden för knän, höft, armbågar och axlar på plats. Tätningen vid hals och handleder bör vara effektiv och fodret löstagbart. Om jacka och byxor inte kan sättas ihop med blixtlås ska de överlappa varandra ordentligt. Vanligast är textilkläder med ett vattentätt membran.

Pris: Jacka 1  500–3 000 kronor

Byxor 1  500– 3  000 kronor

Handskarna

Många handskar är gjorda av nylonmaterial som cordura med utsatta ställen förstärkta av läder och kevlar. De bör sitta ganska tajt, kunna justeras och väl överlappa jackans ärmar. Vattentäta varianter är att föredra. Liksom många billigare jackor, byxor och stövlar kan lågprishandskar andas dåligt, det vill säga inte släppa ut fukten.

Pris: 400–1 000 kronor

Stövlarna

Bra stövlar är stadigt uppbyggda, sitter ganska tajt och ger stöd åt både ben och fot. Plast- eller metallförstärkning för bland annat ankel och smalben ger bättre skydd vid en olycka. Läder är ett bra material, gärna i kombination med ett vattentätt membran.

Pris: 1 000– 500 kronor

Ryggskyddet

Ska kunna fånga upp en stöt, bromsa kraften och fördela den över en större yta. Och se till att vassa föremål inte kan tränga in. Skyddet bör vara CE-godkänt enligt Level 2. Det ska vara av rätt storlek, sitta tajt och ändå känns bekvämt. Separata ryggskydd fungerar i allmänhet bättre än sådana som placeras i jackfodret.

Pris: 700–2 500 kronor

Totalsumma: 7 600–17 500 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!