3d-teknik hjälp vid olyckor

Med 3d-kameror kan man snabbt dokumentera trafikolyckor. Men tekniken används inte av svensk polis. - Vi har inget behov av det i dagsläget, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen.

Motor2012-03-23 00:00

3d-scanning är på väg att etableras som metod för att dokumentera trafikolyckor. I bland annat England och Schweiz används tekniken för att snabbt röja undan efter olyckor och för att kunna reda ut olycksförloppet i efterhand. Olycksplatser som det i vanliga fall tar flera timmar att utreda kan dokumenteras på mindre än en halvtimme med den nya tekniken.

I Sverige används dock inte 3d-scanning av vare sig polisen eller Trafikverket, än så länge.

- Tekniken är självklart intressant, vi tittar alltid på teknik som underlättar utredningen av olyckor och brott i trafiken, säger Bengt Svensson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

- Men jag tror inte att 3d-scanning av olyckor är särskilt aktuell för oss inom polisens dagliga trafikarbete. Vår lagstiftning kring vanliga trafikolyckor gör att de oftast är enkla att klara upp, och att det ändå går väldigt snabbt att röja efter en olycka. Däremot kan det vara intressant om en stor och komplicerad olycka sker.

Vad Bengt Svensson syftar på är att det svenska försäkringssystemet är väldigt enkelt utformat, jämfört med många andra länder. Kraven på bevis om exakt vad som orsakat en trafikolycka är inte särskilt höga, de allra flesta trafikolyckor kräver som bekant inte ens polisens inblandning för att lösas med försäkringsbolagen.

- Men när man har en lagstiftning och ett försäkringssystem där varenda olycka måste utredas minutiöst är antagligen 3d-scanningen ett väldigt bra hjälpmedel. Särskilt på högtrafikerade vägar som man inte kan spärra av någon längre tid, säger Svensson.

Inte dyrt

Däremot är inte tekniken särskilt dyr, åtminstone inte själva 3d-kamerorna. Vilket är bra, för även om polisen just nu inte ser nyttan med tekniken, gör Trafikverket det.

- För forskningsändamål kommer 3d-scanningen få en betydande roll, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på verket.

- Information om vad som hänt i bilen kan man hämta från moderna bilars eget informationssystem, men för att placera in bilen i rummet, för att se vart bilen befunnit sig på vägen, kan 3d-tekniken ge mängder av nyttig data.

Så fungerar det

Det finns många olika metoder för 3d-scanning, men för att utreda trafikolyckor (eller brottsplatser) används ett kamerabaserat system, där man fotograferar olycksplatser med hjälp av laser.

Kameran lagrar automatiskt en stor mängd mätpunkter och med hjälp av datorprogram kan sedan 3d-modeller av platsen återskapas mycket exakt.

En fascinerande och enkel demonstration av hur tekniken kan användas vid brottsplatsutredning finns på amerikanska företaget Deltaspheres hemsida, (www.deltasphere.com) bland annat under rubriken Kitchen murder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!