Det var Föreningar i Tjust som stod bakom lördagens möte, som lockade mycket folk, runt ett 50-tal föreningar och andra ideella organisationer fanns representerade.
– Lokala överenskommelser finns redan på många håll, främst i större kommuner. Så vi ligger långt framme här i Västervik, berättar Lars Övling som ledde lördagens övningar tillsammans med Ulrika Pecher.
2008 fattades en överenskommelse på nationell nivå mellan regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det är den som nu ska brytas ner på lokal nivå är tanken.
Överenskommelsen bygger på sex principer om samverkan: självständighet och oberoende, dialog, kvalitet, långsiktighet, öppenhet och insyn samt mångfald.
Det viktigaste målet med överenskommelsen är att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare, bland annat. Det handlar om att skapa nya samarbeten för att lösa gemensamma utmaningar för civilsamhället och politiken.
Föreningar i Tjust har sökt och fått beviljat pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).
– Vi har fått 200 000 kronor, för de pengarna har vi bland annat kunnat anställa Ulrika Pecher som projektledare en dag i veckan, berättar Lars Övling.
Under lördagens arbete var tanken att man skulle ta fram dokument, diskutera idéer, hitta processer och dra upp riktlinjer för hur det framtida arbetet ska gå vidare under våren.
– Vi ska jobba med frågor som deltagarna tycker känns angelägna, berättade Lars Övling innan mötet drog igång.
I arbetet med den "Lokala Överenskommelsen" kommer senare också politiker och kommunala tjänstemän att delta.
Föreningar i Tjust är en samarbetsorganisation öppen för alla 400 ideella föreningar i Tjust. En av föreningslivets stora utmaningar i dag är hur man ska kunna trygga återväxten. Medelåldern är väldigt hög på de flesta håll i föreningssverige.