På onsdagen började Mary Abdulahad åttonde klass på Ellen Key-skolan i Västervik. För att ta sig till skolan måste hon varje dag åka med länsbussen som passerar hennes boende i Mommehål in till Västervik. För att ta sig dit behöver alla barn och vuxna från området gå en tio till femton meter lång sträcka på E22:an.
– Eftersom bilarna kommer i så hög hastighet kollar jag hela tiden var jag har bilarna när jag går på vägen, säger hon.
Tidigare har hastighetsbegränsningen för de passerande bilarna varit lägre men i dag visar trafikskyltarna 100 kilometer i timmen.
– När det är vinter är det ännu värre än det är nu. Många av barnen springer till bussen och om det är isbeläggning på vägen kan man lätt halka ut mitt i körfältet, säger Mats Gustavsson, boende på Mommehåls gård.
Problemen för resenärerna stannar inte vid hållplatsen längs det södergående körfältet. När bussen kommer från Västervik och skolbarn eller vuxna resenärer ska gå av vid Mommehål måste man först gå på en väg som är avsedd för cyklar. För att sedan komma på rätt sida av motorleden behöver E22:an korsas.
– När jag går över vägen får jag ibland stå och vänta mellan körfälten och då passerar bilarna i väldigt hög hastighet. Jag tror att bilisterna också tycker att det är obehagligt när man står så nära, säger Mary Abdulahad.
Tillgängligheten för busshållplatserna längs E22 planeras av Trafikverket och Kalmar länstrafik (KLT) gemensamt.
– Jag har inte fått några synpunkter på den här platsen tidigare men jag håller med om att den ser svårtillgänglig ut, säger Malin Davou, planerare på Trafikverket i Kalmar län.
Hon berättar att man får göra en bedömning om det är motiverat att bygga om en särskilt utsatt hållplats.
– Är det för få som reser händer det att hållplatser plockas bort. Det blir för kostsamt att utföra större åtgärder helt enkelt.
På KLT tycker man att det kan vara lämpligt att kommunens organisation också tittar på hur säkerheten kring hållplatsen ser ut.
– När det är en europaväg och det dagligen är skolbarn som reser från platsen tycker jag att det ska finnas en säker anslutning. Skolskjutsreglementet gäller till och med årskurs nio, säger Karolina Höckerfelt, presskontakt på KLT.