Så hittar du drömsoffan

Den flexibla modulsoffan Karlstad med två schäslonger och tresitssoffa från Ikea. Pris 7 495 kronor.

Den flexibla modulsoffan Karlstad med två schäslonger och tresitssoffa från Ikea. Pris 7 495 kronor.

Foto: Ikea

Möblera2013-08-12 21:15

Oavsett om du är en soffpotatis eller inte är soffan ofta hemmets medelpunkt. Den påverkar både känslan och livskvalitén. Här är några heta tips för ett lyckat soffköp.

Skolorna börjar igen efter sommaren och hösten närmar sig med stormsteg. En fördel med detta är att det äntligen känns okej att ägna tid åt att mysa till det inomhus. Ingenting går upp emot att ha en skön soffa att krypa upp i när höststormarna kommer. Men själva soffköpet är ingenting som görs i en handvändning.

Pröva noga

Det är viktigt att sitta, ligga och klämma på soffan före köpet så att du vet att den är skön. Men det allra bästa soffköpet börjar hemma. Ställ dig mitt i rummet där soffan ska stå och känn efter hur du vill använda rummet.

När du har en idé om hur det ska vara är det dags att mäta ytan. Slarva inte! Ofta ser soffan mindre ut i affären än när den kommer in i ett normalstort vardagsrum. Mät också entrédörr, trappor och eventuell hiss som soffan måste transporteras i. Vissa går inte in i en hiss och det finns nyblivna soffägare som tvingats beställa en lyftkran för att få in möbeln fönstervägen.

Kanske vet du redan vilken typ av soffa du vill ha, nu gäller det bara att hitta den.

Marknaden svämmar över av flexibla soffor som går att bygga ihop efter behov. Armstöd, schäslong, hörnparti – det är bara att plocka ihop de delar som passar för familjen, rummet, placering av lampor och tv. I ett litet rum kanske man väljer bort de breda armstöden för att soffan ska bli nättare. I ett större kan man däremot vräka på och göra soffan inbjudande med plats för många.

En praktisk soffa är det också många som letar efter. Barnfamiljen behöver en lektålig möbel och djurvännen kanske en klädsel som går lätt att fräscha upp vid behov. Det finns mängder av soffor med tvättbar klädsel. Allra lättast är det att kunna rengöra tyget hemma i tvättmaskinen. En annan smidig variant är skinnsoffor som bara är att torka av om de blir smutsiga. Det är också bra att tänka på sittkomforten – om man behöver en hög rygg som stöd är det smart att redan från början titta på sådana soffor.

10 tips för ett lyckat soffköp

1. Bestäm hur du vill sitta i soffan. Gillar du att halvligga eller att sitta upprätt? Det finns höga och låga ryggstöd, djupa soffor och grunda sittkuddar beroende på vilken sittposition som är favoriten.

2. På mörka och ljusa färger framträder fläckar mest. Mellanfärger och mönstrat är mer praktiskt.

3. En tung soffa är ofta mer gedigen och av bättre kvalitet än en lätt.

4. Mät så att soffan blir rätt för rummet.

5. När du hittat en bra modell, ta tidningspapper, klipp ut soffans mått och lägg på golvet där den ska stå. Då får du en känsla för storleken och om den passar rummet.

6. Spana in andrahandsmarknaden. Bra soffor håller länge och ibland för flera ägare. Var uppmärksam på tyget och känn efter att stoppningen är okej. Det är dyrt att göra om.

7. Bestäm prisnivån innan du börjar leta, det är lätt att bli förförd.

8. Vändbara plymåer och kuddar är praktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!