Som VT tidigare skrivit är idén med testerna bland annat ren konsumentupplysning men kan också användas vid exempelvis upphandlingar i kommunen, men även av privatpersoner.
Man ska också kunna använda all insamlad data för att kunna föreslå förbättringar av mobiltäckningen till operatörerna.
Flera kommunala förvaltningar kan också ha nytta av tillförlitlig information om täckningsområdet, bland annat räddningstjänsten och äldreomsorgen. De behöver pålitlig information till trygghetslarmen, berättar LottiJilsmo, landsbygdutvecklare på kommunen.
Undersökning går ut på att tio mobiltelefoner får lifta med sopbilarna som rör sig på landsbygden. De täcker in hela kommunen i och med sin avfallsinhämtning.
Mobilerna mäter hela tiden täckningen för olika operatörer på en 65-gradig skala. 2,3 och 4 G mäts i samband med detta. De ska samla information under tolv veckor, också i skärgården när hämtningen börjar i sommarhusen.
Informationen behandlas av Täckningskollen, den tjänst man valt och resultaten kommer under 2014 att presenteras på en detaljerad kommunkarta där de gröna områdena har bra täckning, gula sämre och där det visar rött, där är den obefintlig. En länk på kommunens hemsida kommer leda fram till informationen.
LottiJilsmo är nöjd med satsningen.
– Här använder vi något vi har, sopbilarna, som täcker hela kommunen, vi lägger till teknik för en ganska billig penning och resultatet kommer kunna användas både av kommunen och hjälpa våra invånare att fatta bättre beslut när de väljer operatör, det tycker jag är väldigt bra..