Bönder kan få hjälp

Det låga mjölkpriset får bönder att gå på knäna. LRF:s Mjölkjour stöttar medlemmar som behöver akut hjälp med både känslo– och företagsmässiga problem.

KRIS. Bönder kan få hjälp tack vare Mjölkjouren.

KRIS. Bönder kan få hjälp tack vare Mjölkjouren.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

mjölkproduktion.2016-06-08 13:32

De senaste åren har svenska mjölkbönder pressats hårt ekonomiskt. Orsakerna till det dystra läget är flera. Mjölkproduktionen har varit ovanligt hög i hela världen de senaste två åren, samtidigt som efterfrågan har minskat dramatiskt.

Det beror i sin tur delvis på den ryska handelsbojkotten. Ryssland har tidigare varit en storkonsument av mjölkprodukter från Arla. Förra året sjönk mjölkpriset som en sten – och fick Lantbrukarnas Riksförbund att starta Mjölkjouren tidigare i våras.

Nu behövs hjälpen mer än någonsin, menar LRF:s Håkan Lundgren.

– Bara sedan början av april har mjölkpriset sänkts tre gånger. Det är klart att det är en oerhört pressad situation där många behöver hjälp. Många funderar på hur man ska klara sig ekonomiskt. Det är väldigt tufft att vara mjölkbonde, säger han.

Jouren har varit igång sedan i mars i år och nu gör LRF en lokal satsning för att få fler att upptäcka stödlinjen. Hittills har jouren haft ett visst genomslag, men LRF hoppas att fler ska nyttja den hjälp som finns.

Mjölkbönder kan via telefon och mejl få kontakt med psykolog, omsorgsgrupper, företagsrådgivare, branschexperter och banker för att söka lösningar på de akuta problemen.

– Många har nog trott att det enbart handlar om samtalsstöd men på samma sätt kan man också få ekonomisk rådgivning av personer som kan den egna branschen.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund har mellan tio och femton procent av den svenska mjölkproduktionen försvunnit under tioårsperiod.

– Det syns i vissa delar av landet. De öppna landskapen försvinner, säger Lennart Holmström, expert på LRF Mjölk.

Förra sommaren lade en bonde i veckan ner sin mjölkproduktion. I en del fall frivilligt – men i många fall på grund av konkurs, enligt LRF.

Vad behövs för att få mjölkbönderna på fötter igen?

– En markant prishöjning är det som krävs. I och med konkurrensen från utlandet finns ett otroligt överskott på mjölk. Det är också väldigt kärvt att exportera, det görs försök att utveckla marknaden i både Asien och Afrika men det är svårt, säger Håkan Lundgren.

– Många står faktiskt i valet och kvalet om de orkar fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om