Redan i loftgången utanför lägenheten på fjärde våningen i centrala Mjölby anar man att här huserar någon med gröna fingrar. Trots tidigt i april blommar och grönskar det redan i vackra kulörer och i olika höjder. Klematis, förgätmigej, gyckelblomster, violer ...
Här bor Nancy Svensson tillsammans med sin man Roland.
– Jag gillar att kombinera färger. Faktum är att det nästan blir lite jobbigt eftersom jag är så noga med att allting ska passa ihop. Du ska inte tro att maken får gå ut med olika strumpor till exempel, säger Nancy medan hon dukar fram te och biscotti på köksbordet. Receptet är ett av Ernst Kirchsteigers alster, Nancy har bara förfinat med lite tranbär. De är supergoda förstås.
Vi pratar blomster och växter. Nancy tycks vara en outsinlig källa till inspiration och idéer. Hon berättar också att hon drabbades av papegojsjukan i början av 80-talet, med bland annat kronisk smärta som följd.
– Efter tio års kämpande med värken blev jag tvungen att sluta mitt yrke som talpedagog på förskolor. Det var då som intresset för trädgården växte fram och länge var arbetet med växterna en bra avkoppling. I en trädgård kan man ju växla mellan arbetsuppgifterna så att det inte blir monotont. Dessutom mår man väldigt bra av att omge sig med grönska. Det finns faktiskt en bakterie i jorden, mycobacterium vaccae, som stimulerar framför allt serotoninhalten i kroppen, alltså må bra-hormonet. Och att arbeta med händerna, utomhus, höra fågelsången och vistas i en lugn grönfärgad miljö – ja det är avslappnande när hjärnan är stressad eller kroppen gör ont, säger hon.
Nancy och maken flyttade från Tumba utanför Stockholm till Åryd utanför Ödeshög för 17 år sedan och gjorde sig ett vackert hem på gården. Nancy skapade en gigantisk trädgård som logiskt nog fick namnet "Nancys trädgård", dit busslaster med blomstervänner färdades på vår- och sommarhalvåret.
– Men i takt med att åldern tar ut sin rätt blev arbetet med hus och trädgård för tungt för mig och Roland och vi fick bita i det sura äpplet och lämna gården.
När flyttlasset gick till Norra Strandvägen i Mjölby för tre år sedan var det alltså nödvändigt att så mycket som möjligt av trädgården kom med.
– Jag bestämde mig för att se om det går att få perenner att trivas på en balkong, säger Nancy.
Och visst funkar det! Inte minst trivs favoritblomman klematis som legat Nancy varmt om hjärtat ända sedan hon började odla sitt trädgårdsintresse för snart 40 år sedan.
Balkongen ligger i sydvästligt läge med fantastisk utsikt över Svartån. Det blir varmt under sommaren förstås, och med hög luftfuktighet.
Här har Nancy under tre år experimenterat sig till framgång med sina skyddslingar. När vi hälsar på har hon inte mindre än nio olika sorters klematis som har vuxit olika långt.
– En del sorter kan ju bli upp mot tre meter höga och det kanske inte alltid passar, men hemligheten är att om de bara har "lite på fötterna" så blir de heller inte så höga.
– Förutom Francis Rivis som blommar tidigt, på fjolårsskotten, så blommar de flesta sorter om flera gånger. Kom ihåg att klippa ner dem på hösten eller tidigt på våren, råder Nancy.
Att komma ut på balkongen är som att kliva rakt ut i en oas. Här vill man slå sig ner i en av stolarna och bara titta. Det växer så mycket i krukor och lådor på olika höjder att det hela tiden finns något nytt att vila ögonen på.
Nancy guidar genom fyra olika planteringslådor där hon provar lite olika jordtyper. Den första är torr och grusig och här trivs krypflox, akelojor och lewisia, bland annat. I nästa samsas primulor med jordviva i spetsen, blåsippor och snödroppslök. I de två sista finns nunneört, vildtulpaner, violer, murreva, paraplyblomma och under allt det vackra tittar andra sorter fram som ska bli färdiga att ta över till hösten.
– Fyll ut med stenar, fortsätter Nancy. Oavsett om du har en stor eller liten plantering. De är vackra, samtidigt som de hjälper till att hålla nyplanterade blommor på plats och bevarar fukten i jorden längre.
– Ett annat tips är att samla växter tillsammans i en stor behållare. De hjälper varandra genom att ge skugga och samarbetar under jorden för att hålla fukten.
Nancy är en inspiratör av rang. Att våren står för dörren är förstås härligt. När hösten kommer drar hon ner på vattningen så att växterna lugnar sig inför vintervilan. Alla behöver hämta kraft under den mörka delen av året.
Om det gäller Nancy?
Knappast.
Ledig tid skapar hon inomhus, på vita duken, i akvarell. Fantastiska målningar med olika motiv, allra mest växter förstås. På väggen i köket blommar änglatrumpet, pion och tulpan – året om.