Det var stor uppslutning vid presskonferensen. Reprensentanter från Gotlandsbåten AB var på plats liksom ovanligt många från de lokala nyhetsförmedlarna. Från regionen var Lena Celion (M) och Åke Svensson (S) från RSAU, tf regiondirektör Per Lindskog och chefen för Visby hamn, på plats.
Enligt regionens erbjudande skulle Gotlandsbåten AB i första hand nyttja färjeläge 7 under perioden 15 juli-15 augusti 2014.
När färjeläge 7 är upptaget av kryssningstrafik erbjuds färjeläge 4, inklusive del av Holmen. Om färjeläget behöver utrustas eller byggas om åligger det Gotlandsbåten att själva utföra och bekosta det.
För att nyttja färjeläge 4, med det aktuella tonnaget, krävs dispens från Sjöfartsverket, vilket Gotlandsbåten fått positivt förhandsbesked om.
Färjeläge 5 och 6 förutsätter Transportstyrelsens, Destination Gotlnds, Gotlandsbåtens samt Region Gotlands gemensamma logistiklösning och även Transportstyrelsens godkännande av ISPS-lösning. Regionen ställer också som villkor att tidtabellsknuten trafik kan genomföras. Regionen tar inte ansvar för eventuella störningar som ligger utanför regionens kontroll.
Gotlandsbåten måste även betala hamnavgifter som regionfullmäktige beslutar om.
– Det här innebär att det är mycket kvar att lösa. Det har vi inte tid med, säger Lars Meijer bekymrad.
Han förklarar att han ska möta styrelsen i morgon klockan 12 och redogöra för kvällens möte. Han kommer inte att rekommendera att Gotlandsbåten satsar på trafik nästa sommar.
– Om vi ska anpassa färjeläge 4 så måste vi ge oss ut i ekonomisk dimma. Det kan kosta upp till tio miljoner kronor. Antingen betalar vi hamnavgift för den logistik som finns, eller så betalar vi ingen hamnavgift alls, säger Lars Meijer.
Färjeläge 7 är optimalt för Gotlandsbåten, men är i första hand avsatt för kryssningstrafik. Att flytta bort kryssningstrafiken från färjeläge 7 är inte aktuellt vare sig på lång eller kort sikt. Kryssningstrafiken är allt för ekonomiskt viktig för Gotland.
– Det här löser inte vår situation. Vi kan inte betala för det fartyg vi har hyrt när vi inte vet vad det kommer att kosta i andra änden eller om Transportstyrelsen kommer att godkänna ISPS-lösningen.
Lars Meijer tycker att det känns lite bittert, att ha hittat en lämplig båt och ändå inte ro projektet iland. Och att skjuta på trafiken till 2015 tror han inte heller blir aktuellt.
– Det känns avlägset. Jag vet inte om vi har aktieägarna med oss. När man stupar på målsnöret är det lätt att ge upp, säger Lars Meijer.
Åke Svensson och de övriga från regionen beklagar att Gotlandsbåten inte mottar erbjudandet positivt. De är överens om att konkurrerande färjetrafik är önskvärt.
Är ni nöjda med det erbjudande ni presenterat i kväll?
– Det var så långt vi kunde kunde komma på den begränsade tiden. Jag inser de uppenbara svårigheter som det innebär för Gotlandsbåten, säger Åke Svensson.
Per Lindskog tillägger:
– Vi har sträckt oss så långt det är lagligt möjligt för oss. Det är svårt för oss enskilda privata aktörer.
Även om Gotlandsbåten väljer att anta det erbjudande som regionen lämnat, kan Destination Gotland ännu sätta käppar i hjulen.
– Men det här bygger på de diskussioner som Åke Svensson, Lena Celion och Christer Bruzelius haft, säger Per Lindskog.