Mars minne hedrades på museet

I lördags var det 450 år sedan amiralskeppet Mars gick till botten utanför Ölands norra udde. Händelsen hedrades med en minnesdag vid Västerviks museum.

Mynten. På Kulbacken kan man nu studera gamla mynt från 1500-talet, som fanns i Mars.

Mynten. På Kulbacken kan man nu studera gamla mynt från 1500-talet, som fanns i Mars.

Foto: Ilkka Ranta

Minnesdag2014-05-31 17:41

I lördags sökte sig många till Kulbacken för att fördjupa sig i Mars historia och lära sig lite mer om vår egen historia. Fartyget, som var den svenska flottans stolthet, sänktes den 31 maj 1564 vid ett sällsynt blodigt slag. Det var under det nordiska sjuårskriget mellan 1563 och 1570.

1500-talet var startpunkten för Västerviks näringsliv. Det var då Gustav Vasa anlade ett örlogsvarv här i stan. Den ledde i sin tur till att bruken började växa upp och blomstra i Tjust.

I lördags kunde vi också studera två mynt som bärgats från Mars. Det var en daler silvermynt och en 16-öreskipping. Klippingar var fyrkantiga mynt som användes under 1500- och 1600-talen. De framställdes genom att metallerna försågs med rader av stämplar som sen klipptes isär.

- Kippingen användes för att avlöna soldaterna med, tror arkeologen Veronica Palm.

I samband med bärgningsarbetet tog man upp tre mynt. Två finns nu att beskåda i en monter på Kulbacken.

På gräsplanen framför museet visade Stockholm- och Västgötafänikan hur soldatlivet kunde te sig under 1500-talet och grillade gris. En fänika betecknade ända in på 1600-talet en avdelning fotfolk som följde en "flagga". Dess styrka överskred sällan 500 man. Ett antal fänikor förenades till ett regemente.

– Fotfolket följde fänikan, ryttarna fanan, berättar Gabriel Winnberg, kapten för Stockholmsfänikan.

Under dagen kunde man också lyssna på historieprofessorn Gunnar Åselius från Försvarshögskolan. Han talade om "Nordiska sjuårskriget och kampen om Östersjön". Ingvar Sjöblom är doktorand vid Försvarshögskolan. Han forskar i det pågående Mars-projektet. Han berättade om "Den blodiga sjöstriden 31 maj 1564".

"Båtsman Peder" interagerade med stora och små besökare och det gavs också möjlighet att prova på att skjuta pilbåge under ledning av medlemmar från Västerviks Bågskytteklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!