Psykologen Erik Wallmark var i Nepal i våras då jordbävningen slog hårt mot landet. När han kom hem ville han engagera sig för att hjälpa framför allt barnen i Nepal och anordnade en joggingtävling som samlade in hela 12 000 kronor. Nu är det dags igen för nästa insamling till barnen i Nepal och den här gången ska Erik använda sig själv och sin yrkeskompetens.
Den 5 december ska han anordna en mindfulnessdag, "en dag i stillhet", i Tofvehult. Där ska deltagarna få träna sig i medkänsla och empati och få lära sig skillnaden mellan empatisk omtanke och empatisk stress.
– Det finns forskning som visar att man kan träna sig i empatisk omtanke. Man kan fråga sig vad empati är för något, jag tycker att det råder en begreppsförvirring.
Med "en dag i stillhet" menas att en stor del kommer att ske i tystnad. Deltagarna kommer få lära sig övningar för att öka sin empati, vilket i sin tur kan leda till en förbättrad psykosymatisk hälsa, medan stress tvärtom kan leda till olika sjukdomar, berättar Erik.
Dagen riktar sig till alla, men kanske speciellt till de som arbetar i människovårdande yrken. Erik säger att empatiträning är viktigt för människor som möter andras smärta och att hans egen yrkesgrupp, psykologerna, är de som i störst grad blir utbrända.
– Mindfulness betyder "ihågkommelse, det innebär att vi ska komma ihåg vad det är vi vill odla. Det är ett mentalt odlande av vissa sinnestillstånd, precis som en bonde odlar i sin jord.