Just nu genomförs EU-projektet "Europa minskar avfallet", som pågår en vecka i november varje år. Projektet har genomförts sedan 2009. Aktiviteterna som sker över hela Europa skiljer sig åt, men syftet med dem är att uppmärksamma att vi kan minska mängden avfall som släpps ut. Under dessa fem år har Västerviks kommun haft olika projekt under den avsedda veckan. Årets projekt heter #förResten och handlar om att minska mängden restaurangmat som slängs. Initiativet kommer från branschorganisation def.waste som Västervik är med i tillsammans med 14 andra kommuner från Mellansverige.
– Vi tycker att detta är viktig grej, berättar Agneta Westerberg, projektansvarig på Västervik Miljö och Energi.
Genom kampanjen vill kommunen uppmana restauranggäster att ta med sig maten hem för att äta upp den vid ett senare tillfälle. Därför erbjuds matlådor på flertalet lunchrestauranger i Västervik och i de andra kommunerna som deltar i projektet. Tanjana Moneva och Ekaterina Batalova har just ätit lunch på en av Västerviks lunchrestauranger när VT pratar med dem om kampanjen, som båda är positiva till.
– Jag läste om det här och tänkte "va bra!", säger Ekaterina Batalova och pekar på en informationsbroschyr som finns på restaurangborden.
Hon berättar att hon oftast föredrar att köpa mat för att ta med sig hem och äta.
– Då kan man välja att äta en del av maten vid ett senare tillfälle.
Agneta Westerberg förklarar att projektet är ett led i kommunens pågående arbete mot att göra konsumenterna medvetna om hur mycket mat som slängs dagligen. Hon beskriver projektet som en fortsättning efter arbetet att erbjuda samtliga hushåll bruna papperspåsar att slänga avfallet i, så att det kan lämnas in till biogas.
– Vi vill få folk att tänka efter, hur mycket slänger vi egentligen.
När kampanjen är slutförd kommer projektgruppen följa upp detta genom att först åka runt till de berörda restaurangerna och fråga dem hur responsen sett ut bland gästerna. Sedan träffas samtliga kommuner från branschorganisationen för att göra en gemensam utvärdering.
– Tanken är att det ska bli ett treårigt projekt. Det krävs upprepning för att uppnå resultat.
En möjlig fortsättning är att uppmuntra restaurangerna till att fortsätta använda sig av matlådor. En annan idé är att låta hemkunskapsklasser laga mat på råvaror som annars skulle slängts.