Ansiktslyft för miljoner

En rejäl uppfräschning och ett ansiktslyft som heter duga. Det är vad som väntar för Skobes där en miljonsatsning på hela fastigheten är satt i verket.

FELSÖKER. Traditionella mekanikerarbeten har till stor del bytt skepnad. Fredrik Strömberg kopplar en dator till bilen, och snart talar datorn om vad som är fel.

FELSÖKER. Traditionella mekanikerarbeten har till stor del bytt skepnad. Fredrik Strömberg kopplar en dator till bilen, och snart talar datorn om vad som är fel.

Foto: Martina Lingefjord

Miljonsatsar2015-05-11 14:39

Uttrycket "det går bra nu" verkar med all säkerhet kunna appliceras på bilbranschen. Branschen går så pass bra att nybilsregistreringarna ökar för 16:e månaden i rad, berättar Skobes VD Cornelius Passchier.

– Vi har en väldigt bra nybilsmarknad i Sverige vilket vi förstås är jätteglada över, berättar han.

Men en marknad på frammarsch ställer förstås krav – både på lokaler och personal. Kunderna vill ha det där "lilla extra", förklarar Cornelius Passchier. För en verkstad är inte riktigt vad en verkstad var för 20, eller kanske inte ens för tio, år sedan. Utvecklingen går framåt med turbofart – och det gäller förstås att hänga med. Både för att knyta till sig kunderna och konkurrera med andra om attraktiv kompetens hos medarbetarna, menar Cornelius Passchier.

Satsningen som Skobes gör nu är förstås ett grepp för att möta de nya kraven som ställs på bilhandlar och verkstäder.

– Miljön är helt annorlunda om man jämför med en bilverkstad förr. Att tekniken gått framåt är förstås en del i det hela , men också att man har ett arbetsmiljötänk och ett generellt miljötänk. Det är inga skitiga och smutsiga verkstäder på samma sätt längre, menar Cornelius Passchier.

Den helrenovering som nu är i görningen kommer att öppna upp hela anläggningen och släppa in ljus och rymd i fastigheten. Hela verkstadsdelen har inretts med klinkers och i taket finns speciella ljudabsorberande plattor för att slippa buller och höga ljudvolymer.

– Det blir en slags öppen planlösning, kan man säga. Tanken är förstås att kunden ska känna att man trivs här.

Också yrket bilmekaniker, som idag ersatts av "tekniker" ser annorlunda ut jämfört med tidigare. En vanlig bil kan innehålla så mycket som ett 20-tal mindre datorer – och den som tror att det "bara" är att lägga sig under bilen och fixa det som behövs med en nyare modell får troligen tänka om.

Fredrik Strömberg kopplar upp datorn mot bilens datorsystem – och vips så dyker en mängd information upp på skärmen.

– Utvecklingen går väldigt snabbt framåt. det dröjer inte länge innan man trådlöst kan koppla upp sig mot en bil som stannat på motorvägen och se vad man som är fel, berättar han.

Hur mycket som investeras i kronor och ören hålls hemligt tills vidare. Men det står i alla fall klart att renoveringarna kostar en större slant, och dessutom kan det framöver bli tal om flera nya jobb.

– Det ser ut som att det finns behov av det ja, på servicesidan där vi tittar på att utöka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om