Bilarnas utsläpp minskar

I Kalmar län har utsläppen från trafiken minskat rejält. Sedan en tid tillbaka är avgasutsläppen nere under 1990 års nivå.

Minskar. Utsläppen från bilavgaser i Kalmar län har minskat och ligger nu för första gången under 1990 års nivå.

Minskar. Utsläppen från bilavgaser i Kalmar län har minskat och ligger nu för första gången under 1990 års nivå.

Foto: Ellen Kindstrand

Miljön2015-03-20 16:59

Regionförbundets och Länsstyrelsens senaste beräkning gäller 2012. Den visar att då var utsläppet av koldioxid från trafiken i länet 520 000 ton. 1990 var siffran 538 000 ton. Så låg nivå har vi inte haft sedan dess.

2005 var utsläppet uppe i 597 000 ton, sedan har det successivt minskat.

Nu arbetar regionförbundet i Kalmar län och länsstyrelsen med en ny handlingsplan för att minska utsläppen ännu mer. Samverkansprojektet heter Färdplan 2020 och även alla länets kommuner ingår.

– Planen är att alla samhällsbetalda transporter i länet ska vara klimatneutrala år 2020, berättar Tommy Lindström, energi- och klimathandläggare på länsstyrelsen. De ska köras med antingen förnybart bränsle eller klimatkompenseras.

Detta är ett delmål i arbetet för ett helt fossilbränslefritt län i framtiden.

Klimatneutrala transporter gäller både den vanliga kollektivtrafiken, och kommuner och andra myndigheters egna transporter, färdtjänst, skolskjutsar, sjuktransporter med mera. Landstinget, som upphandlar kollektivtrafiken, ska senare i år besluta om detta.

– Under 2015 ska varje kommun göra en nulägesanalys och ta reda på vilka förutsättningar man har att klara detta. Analysen ska vara klar till hösten.

Målet för regionförbundet och länsstyrelsen är att Kalmar län ska vara en fossilbränslefri region om 15 år, år 2030.

Även lokalt i Västerviks kommun har utsläppen av koldioxid minskat på motsvarande sätt sedan 2005, då siffran var 90 000 ton i kommunen. 2012 mättes utsläppen till 78 000 ton koldioxid, vilket var nivån något under 1990 års nivå på 81 000 ton.

Siffrorna kommer från Naturvårdsverkets statistik.

Sedan 2009 finns det en biogasmack i Västervik.

Transporterna står för två tredjedelar av utsläppen av koldioxid i Kalmar län. Den tredje tredjedelen kommer från fossila bränslen som används vid uppvärmning, i industrin och vid de godstransporter som passerar genom länet. Det kan också vara el som importeras från kolkraftverk utomlands.

– Det är inte så mycket som kommer från oljeeldning numera, berättar Tommy Lindström. Många har fasat ut det och övergått till andra typer av mer miljövänlig uppvärmning.

Den 16 april ordnas en konferens i Kalmar om fossilbränslefria transporter. Då presenteras bland annat en utredning från Trafikverket och det blir diskussioner om samverkansprojektet Färdplan 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om