"En katastrofal rapport om skarv"

En miljörapport för 2007 säger att skarvens ökning är positiv för skärgårdens havsörnar. Men rapporten får starkt kritik av yrkesfiskare som menar att den är både vinklad och dåligt underbyggd.

Foto:

Miljöfråga2008-03-07 00:05
Esbjörn Johansson från Marsö i Västerviks skärgård var med på hearingen i Stockholm där rapporten presenterades av Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län. Efter mötet känner han sig bedrövad och säger att skarven för mer ont än gott med sig.- Vi var tre yrkesfiskare och 300 Stockholmare. Det var det mest vinklade och sämsta möte jag varit med om. Rapporten bygger på ett katastrofalt dåligt underlag. Den bygger på en inventering som visar på en mycket lägre förekomst av skarv än vad som verkligen finns. Han saknar också uppgifter om skarvens påverkan på sik, gädda och ål. - Det var så felvinklat som det någonsin kan vara, de har gjort ett dåligt jobb. De hånskrattade åt våra frågor och gick helt på de så kallade experternas utlåtanden. I rapporten står att läsa att skarvkolonier på flera håll fungerar som rena restauranger för havsörnar. Det finns till och med uppgifter om att havsörnar byggt bo i skarvkolonier. - Ökningen av skarv har visat sig vara positiv för havsörnen som har hittat en näringskälla i skarvkolonierna, säger Karin Strandfager, miljöhandläggare på Skärgårdsstiftelsen, i ett pressmeddelande. Enligt rapporten beskylls skarven ofta för att gå hårt åt fisk i grunda vatten, men att det faktiskt inte finns någon forskning som stöder detta. Plundrade nät och döda öar på grund av skarvskit är däremot väldokumenterade. - Man ska dock komma ihåg att skarven bara finns på 20 av Stockholms 30 000 öar, säger Karin Strandfager och tillägger att växtligheten dessutom snabbt kommer tillbaka när kolonin lämnat ön, eftersom avföringen innehåller mycket näring. Esbjörn Johansson förstår att det inte låter mycket med 20 av 30 000 men säger att det ser annorlunda ut här. - Kalmar län är ett av landets skarvtätaste områden, säger han och berättar om sina och kollegors erfarenheten av den fiskätande sjöfågeln.- Jag har fått redskap förstörda och fisk sönderhackad, hur mycket fångst de har konsumerat vet jag inte, säger han och presenterar oroande siffror om skarvens matvanor. - Det finns cirka 50 000 skarvar i Kalmar län, alla äter 0,5 kilo fisk per dag, det blir 25 ton om dagen. Det är mer än vad fisket tar. Enligt Esbjörn Johansson är rapporten som denna förödande för fiskedebatten.- Den ökar klyftan mellan storstad och glesbyggd. Vi jobbar i motvind och kräver en öppen dialog där vi kan diskutera våra problem. Vad är din lösning på skarvproblemet?
- Vi vill ha balans i naturen och det marina livet, inte utrota skarven utan ha en population i balans. Finns det inga naturliga fiender måste människan hjälpa till.
Miljörapport
Miljörapporten från Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län bygger är en sammanställning av inventeringar och insatser för hotade djur och växter i Stockholms skärgård. I år visar rapporten att skarvbeståndet ökar - och att det gynnar havsörnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om