– Därför stinker det i Västerås, löd en rubrik i Vestmanlands Läns Tidning i juli förra året.
Enligt artikeln hade det kommit fler klagomål på soplukt de senaste dagarna.
I mars följer tidningen upp problemen. Värmeverket lovar att luktproblemen inte ska upprepas i sommar. Flera åtgärder presenteras, en av dem med intresse för Västerviksborna:
– Bara en båt per sommarmånad ska anlända till Västerås hamn. Resten tas emot i andra hamnar på östkusten och avfallet körs hit med tåg i slutna containrar. Det minskar av förklarliga skäl risken för lukt i samband med lossning, står det i artikeln.
Häromdagen gick den första tåglasten med avfall från Västerviks hamn.
Vad säger att ni inte har flyttat problemen från en stad till en annan?
– Så är det inte, säger Jens Nerén, bränslechef på Mälarenergi i Västerås.
Han beskriver läget förra sommaren. Att använda avfall som bränsle var nytt för värmeverket i Västerås. Anläggningen hade tagits i bruk i mars. Inkörningsproblemen var stora, och under sommaren fick man problem med att lukt spred sig i staden.
– Det berodde inte på lossningen i hamnen. Det luktade även de dagar då det inte lossades avfall, säger Jens Nerén.
Ett problem var mellanlagringen av avfall, och ett annat var den anläggning som ska bereda avfallet för förbränning.
– Den var felbyggd, säger Jens Nerén.
Varför väljer man att ändå ta avfall via Västerviks hamn?
– Vi har ett styrelsebeslut på att vi ska ha flera alternativa hamnar. Om det skulle hända något i en hamn måste vi ha tillförsel av bränsle från ett annat håll, och vi måste veta att det finns fungerande lösningar, säger Jens Nerén.
Det kan bli störningar i tillförseln till Västerås hamn framöver när slussen i Södertälje byggs om. Slussen är porten till Mälaren, och ombyggnadsarbetet kommer att pågå under tre år.
Under våren har Mälarenergi utöver Västervik, testat Oxelösund. Framöver kommer man även att testa Gävle. Att Västervik blev aktuellt beror på att Mälarenergi har ett inköpssamarbete med värmeverken i Jönköping och Linköping.
– De hade erfarenhet av Västervik sedan tidigare, säger Jens Nerén.
En lärdom som Mälarenergi drog förra sommaren var att inte bygga upp stora lager av avfall. Målet är att få ett jämnt flöde av bränsle till värmeverket i Västerås.
– Då använder vi Västervik som buffert, säger Jens Nerén.
Från Västervik kommer bränslet att transporteras via tåg två gånger i veckan. I Västervik kan avfall komma att lagras i upp till två veckor.
– Det kommer att vara emballerat, och många av de lösningar som vi använder för att förhindra lukt i Västerås kommer att användas i Västervik, säger Jens Nerén.
Han säger att Mälarenergi kommer att fortsätta att använda Västerås hamn, och att avfallet som tas via Västervik bara är en mindre del av värmeverkets årsbehov. Samtidigt säger han att bolaget har ett intresse av att hanteringen fungerar bra i Västervik.
– Uppstår det problem i Västervik, kommer vi att få problem. Därför är vi lika måna om Västervik som om Västerås.