Sjösättning för unikt miljöprojekt

Dynestadsjön i Gamleby, den innersta delen av Gamlebyviken, mår inte bra. I ett nytt, spännande projekt ska kommunen testa att pumpa upp det syrefria, övergödda bottenvattnet och vattna med det, för att hjälpa sjön och samtidigt återföra näring till åkrarna.

Dennis Wiström, projektledare för "Havsmiljö Gamlebyviken", har stora förhoppningar på det nya delprojektet.

Dennis Wiström, projektledare för "Havsmiljö Gamlebyviken", har stora förhoppningar på det nya delprojektet.

Foto: Hans Brandin

Miljö2013-10-21 07:24

– Det här är ett riktigt spjutspetsprojekt, säger projektledaren Dennis Wiström entusiastiskt.

VT har tidigare berättat om hur Dynestadsjön kollapsat, när syrefritt, illaluktande bottenvatten har nått ytan, och fiskar som inte hunnit fly, har dött. Så skedde hösten 2009.

Dennis Wiström, som är projektledare för projektet "Havsmiljö Gamlebyviken", säger till VT att de nu har tittat på om de kan använda det här bottenvattnet att vattna grödor med.

På så vis skulle man "slå flera flugor i en smäll": sjön blev av med dåligt vatten och näringen återfördes till fälten.

Samtidigt skulle det bli mer syre i sjön, eftersom syrerikt ytvatten rinner ner och ersätter det syrefria bottenvatten som pumpas upp.

Läs mer i måndagens papperstidning!

Dynestadsjön

Problemet med Dynestadsjön är att den är övergödd och syrefri. Som djupast är den 15 meter. Från botten och upp till cirka tre meter under vattenytan är sjön i princip syrefri, plus att det är för mycket kväve och fosfor i vattnet.

Eftersom sjön dessutom är nästan avsnörd från Gamlebyviken i övrigt, kommer näringen bara ner i sjön, men inte därifrån.

Näringsämnena leder till ökad tillväxt av alger och andra växter. När de dör, och bryts ner, går det åt stora mängder syre, vilket leder till syrebrist. Det drabbar i sin tur fiskar och andra smådjur som lever i vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om