Överallt i hela Sverige och resten av världen väljer massor av människor, kommuner och företag att under en timme visa sitt miljöengagemang. Det gör man genom att släcka ljuset under en timme från och med klockan 20.30 lördag den 23 mars. Enligt Världsnaturfonden, som är initiativtagare till Earth Hour, är 157 länder på jordens sju kontinenter med i manifestationen och fler än 7 000 städer och samhället kommer också att släcka ner för att på så sätt delta.
I Kalmar län skiftar deltagandet och åtta av tolv kommuner kommer att släcka på något sätt. I Vimmerby, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga släcks viss gatubelysning. Stadshuset och stadskyrkan i stadsparken i Oskarshamn kommer att släckas. Kommunerna Högsby, Hultsfred, Nybro och Torsås kommer inte delta aktivt från kommunalt håll.
I vår kommun är det också många företag och privatpersoner som som deltar och kommunen kommer släcka viss fasadbelysning men helt svart kommer det inte bli på gator och torg. Istället för att släcka, har det kommunala bolaget Västervik miljö och energi valt att tända. Man kommer inviga de nya armaturerna med LED-belysning som installerats på Sillgatan, Flundregatan och Gösgatan i Västervik. Enligt ett pressmeddelande kommer 31 stycken nya LED-gatljus tändas och bli ett startskott på en satsning mot mer miljövänlig belysning i kommunen. När en armatur byts ut, kommer den i fortsättningen att ersättas med LED-belysning, vilket i långa loppet ska spara energi och pengar.
I Västerviks kommun finns 11 600 gatljus. Att släcka dessa under en timme, som under Earth Hours, ger en enligt bolaget en besparing på 800 kWh. Övergången till de 31 nya gatuljusen kommer att spara 7 000 kWh varje år.
Per Allerth, vd på Västervik miljö och energi, säger att släckning bara är en del i ett större sammanhang.
– Earth Hour handlar om mer än att släcka ljuset en timme. Det handlar om att försöka leva lite grönare i vardagen. Investeringen i LED är ett av våra många bidrag till en grönare vardag i Västervik, säger han.